Sobotka a miliardový vývar z OKD. Prezident vytáhl také neuvěřitelný kousek jeho přítele, právníka Pokorného

07.09.2017 21:35

Prezident Miloš Zeman se v pořadu Týden s prezidentem vyjádřil k aktuálním tématům, která hýbou veřejným děním. Pořad na TV Barrandov moderoval jako vždy Jaromír Soukup.

Sobotka a miliardový vývar z OKD. Prezident vytáhl také neuvěřitelný kousek jeho přítele, právníka Pokorného
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Anketa

Babiš byl vydán. Kolik dostane dle vás hnutí ANO v podzimních volbách?

2%
5%
1%
2%
4%
9%
77%
hlasovalo: 14170 lidí

Úvodem se Zeman vyjádřil k vydání poslanců ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. „Myslím si, že každému je třeba měřit stejným metrem. Teď se dostává do centra mediální pozornosti kromě kauzy Čapí hnízdo i OKD. Společné těmto kauzám je, že vrcholí těsně před volbami. A to je to, co považuji za chybu. Nejsem odpůrcem toho, aby se obě kauzy vyšetřily, ale pokládám za podezřelé, že obě vyplouvají na povrch před volbami,“ zmínil Zeman s tím, že mu obě kauzy připomínají Kubiceho zprávu. Opětovně tak hovořil o policejní provokaci. Dokonce se v celé věci sešel i s policejním prezidentem. 

Následujícím tématem, ke kterému se Zeman vyjádřil, bylo OKD. „Odpovědný za kauzu je podle mého názoru bývalý ministr financí. O tom není sporu. Ale já bych rád upozornil na věc, o které se téměř nemluví. Ano, stát prodal za čtyři miliardy korun svůj podíl v OKD. Za dobu dvou měsíců Karbon Invest přeprodal panu Bakalovi tento podíl za devět miliard. Je tady něco, čemu se říká vývar, a ten vývar je rozdíl mezi devíti a čtyřmi miliardami, tedy pět miliard. Bývalý ministr financí připravil svojí neschopností stát o pět miliard korun. Zatímco v kauze Čapí hnízdo se bavíme o 50 milionech korun, které se investovaly pro rekreační objekt širokému občanstvu,“ řekl jasně Zeman.

„Karbon Invest měl na účtech pět miliard čistého zisku. Kam se ty peníze poděly?“ zeptal se následně Zeman. „Pět miliard korun není špendlík, to se neztratí. Ale dosud nikdo neřekl, kdo ty peníze vzal, kam je složil,“ dodal. „Slyšel jsem, že pan Bakala si vydělal na OKD 110 miliard korun,“ zmínil také prezident k této otázce.

Prezident Zeman ve svém vystoupení také zopakoval, že udělí státní vyznamenání písničkáři Jarku Nohavicovi. Moderátor Soukup jej přirovnal k básníkovi Petru Bezručovi. „Jarek Nohavica tvrdí, že Slezské písně nenapsal Petr Bezruč, ale nějaký jeho známý, který zemřel, a Petr Bezruč mu to vzal a vydával to za své,“ sdělil prezident.

Dary Moravskoslezskému kraji? Hned tři

Soukup pak Zemana vyzval k tomu, aby sdělil, co přivezl za dary Moravskoslezskému kraji, kde se pořad natáčel při prezidentově návštěvě kraje. „Prvním darem vidím kapitálový vstup čínského investora do podniku Vítkovické železárny, který se potácí v problémech. Nebudu prozrazovat výši tohoto vstupu, protože je to obchodní tajemství, ale vím, že je to 50 %,“ sdělil Zeman jeden ze svých darů, který přivezl do regionu. Jméno investora prozradit nechtěl, pouze řekl, že jde o největší banku na světě. 

„Druhým bodem je pneumatikárna, která přinese asi 1 500 míst. Tam jsme se bavili o umístění,“ poznamenal Zeman. O životní prostředí se neobává, záleží podle něj na konkrétní technologii. Zeman pak v pořadu svěřil to, že prostranství pro pneumatikárnu nabídl včera při jednání podnikatel Jan Světlík.

Následně pak Zeman vzpomněl na schůzi tripartity, která se konala před rokem a kdy došlo ke shodě, aby došlo ke splavnění Odry mezi Kožlí a Mošnovem. „Bohužel uplynul rok, vláda dělá mrtvého brouka, takže budeme muset počkat na volby. Ale v každém případě jsem rád, že takovou podporu tento projekt dostal,“ řekl prezident.

Demokracie rozkvétá, jen s kosmetickou vadou, vzpomněl Zeman na Kryla

Své pak Zeman řekl i k bytům OKD. „S Evropskou komisí by se mělo jednat o tom, zda celý prodej OKD nebyl de facto veřejnou podporou,“ domnívá se Zeman a zmínil v této souvislosti jméno advokáta a přítele Bohuslava Sobotky Radka Pokorného, jenž měl zastupovat jak majitele dolů, tak radit ministerstvu financí. „Málokdy se stává, že by znalecký posudek na svůj vlastní obchod zpracovával klient tohoto obchodu,“ sdělil. 

Řeč pak přišla i na odkaz zpěváka Karla Kryla. „Setkal jsem se s ním v poslední letech jeho života. A zažil jsem člověka, který byl velmi zklamaný polistopadovým vývojem. To své zklamání asi nejvíce vyjádřil ve své poslední písni, která se jmenovala Demokracie rozkvétá, jen s kosmetickou vadou, vždyť ti, co kradli po léta, teď dvojnásobně kradou,“ zanotoval Zeman.

V příštích dnech Zeman získá ocenění v New Yorku za podporu židů. „Podporuji Izrael od začátku. Ne kvůli poctám, ale kvůli přesvědčení. Osud Izraele je identický s osudem poválečného Československa,“ řekl Zeman a následně uvedl, že on sám při příležitosti 28. října ocení dalšího člověka, který uprchl z koncentračního tábora Osvětim.

Rakovina má své metastáze

Zeman v době své návštěvy New Yorku promluví také na půdě OSN. Co si o této organizaci myslí? „OSN je mrtvola, která se možná dá ještě resuscitovat. Dlouhodobě se zabývám problémem mezinárodního terorismu, a tak vím, že pouhou definici toho, co to je mezinárodní terorismus, začala OSN probírat na návrh Indie. Uplynulo 17 let a definici terorismu nemáme,“ posteskl si Zeman. Při minulém vystoupení označil Zeman Islámský stát za rakovinu.

„OSN bohužel se proti tomu nepodařilo nic podniknout. NATO se formálně začlenilo do koalice proti Islámskému státu, ale neúčastní se bojových operací. Ta rakovina, o které jsme mluvili, má své metastáze. A ty jsou stejně nebezpečné jako nádor sám,“ podotkl také Zeman. Obává se vytvoření evropské základny islámského terorismu. „A to například v Bosně. Již teď v některých městech vlají vlajky Islámského státu,“ poznamenal Zeman.

A má hlava státu obavy z útoku v Česku? „Ano, mám obavy. Nesu bezprostřední odpovědnost za Pražský hrad, kde se udělala veškerá bezpečnostní opatření. Myslím si, že něco podobného by měli dělat i pražští radní,“ zmínil.

Zeman pak zhodnotil také práci ministrů. „Mým favoritem je zcela jednoznačně Karla Šlechtová, nejpracovitější ministr této vlády,“ řekl Zeman. Naopak by mu ve vládě vůbec nechyběli ministr kultury Daniel Herman a ministr zemědělství Marian Jurečka (oba KDU-ČSL).

Závěrem se pak hlava státu mimo jiné vyjádřila k situaci v Severní Koreji. „Neříkal jsem, že Kim Čong-un je inteligentní, ale říkal jsem, že není takový blázen, aby si neuvědomil, že jím jakýkoliv rozpoutaný akt agrese bude mít odvetu,“ sdělil Zeman s tím, že Čína rozhodně nemá zájem kvůli migrační krizi na neklidu na Korejském poloostrově. „Kdyby Čína vyhlásila sankce, tak to příliš mnoho nevyřeší,“ dodal ale Zeman.

A co diplomatické napětí mezi USA a Ruskem? „Možná že jsem naivní, ale říkal jsem, že to, co má člověk říkat před volbami, pokud vyhraje, má plnit po volbách. Donald Trump vyhlašoval před volbami zlepšení vztahů s Ruskem. Teď dělá pravý opak. A pro mě je to určité zklamání,“ uzavřel Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…