Sobotka bude moci jen to, co mu dovolí Zeman s Babišem, hodnotí analytik

26.12.2013 19:41

Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana vzbudilo velkou mediální pozornost. Hned dva komentáře rozebírající sváteční projev hlavy státu přináší on-line deník Blesk. Mediální analytik Michael Bradík píše o tom, kdo bude v příštím roce držet trumfy. Módní policistka Blesku Františka Čížková výkon prezidenta tvrdě ztrhala. Líp to prý umí každý farář.

Sobotka bude moci jen to, co mu dovolí Zeman s Babišem, hodnotí analytik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman s premiérem v demisi Jiřím Rusnokem pokřtili knihu fotografií Kramářovy vily, jejímž autorem je Herbert Slavík

Prezident Miloš Zeman nenavázal na tradici svých předchůdců a místo novoročního projevu v televizi pronesl své poselství na druhý svátek vánoční. V něm zhodnotil své dosavadní působení ve funkci a vysvětlil, proč jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka.

Za obsah svého projevu sklidil Zeman kritiku od politiků i médií. Podle analytika Michaela Bradíka koresponduje změna novoročního projevu na vánoční poselství se Zemanovým politickým stylem.

„Nejde ani tak o odkaz na prvorepublikovou tradici, jako spíš o důkaz toho, že Zeman bude v politice nadále vystupovat jako sebevědomá a svéhlavá persona, která se nenechá za každou cenu ovlivnit většinovým míněním. To ostatně Zeman jasně ukázal i přímo ve vánočním poselství, ve kterém obhajoval, proč jmenoval a zároveň pochválil Rusnokovu vládu,“ píše Bradík.

Co Babiš se Zemanem Sobotkovi dovolí

Na obzoru se podle mediálního analytika rýsuje nové spojenectví. „Politická neobratnost ČSSD způsobila, že cesta ke znovunabytí politické relevance vede pro Zemana přes sdílení moci s Andrejem Babišem. Obě tyto osobnosti si uvědomují, že se navzájem potřebují a obě spojuje společný protivník Bohuslav Sobotka,“ píše Bradík v komentáři pro Blesk a dodává, že Sobotkův tým bude mít jen takový život, jaký mu tandem Babiše se Zemanem umožní.

„Ať už budou zákruty české politiky v dalším supervolebním roce 2014 vypadat jakkoliv, jasné je, kdo bude držet trumfy: Miloš Zeman s Andrejem Babišem,“ uzavřel analytik.

Kravatou přiškrcený podbradek

Módní policistka Blesku Františka Čížková Zemanův výkon hodnotí z jiného úhlu pohledu. „Pan Miloš Zeman zavrhl víc než půl století tradovaný novoroční projev prezidenta republiky a k lidem promluvil po vzoru tatíčka Masaryka ve svátek vánoční. Mohl si to odpustit. Jeho promluva byla o ničem. Dojem nezanechala slova, ale majestátní podbradek na scéně s dekorací postrádající styl,“ píše Františka hned v úvodu.

Slova Zemana měla podle Čížkové k vánoční promluvě daleko. Postrádal prý hloubku a duchovní rozměr. „Řeč našeho prezidenta minula srdce, k zamyšlení nevyprovokovala, byla hluchým výkřikem. Laskavost suplovala bohorovnost ješitného suveréna, který chce vypadat důstojně. Jenže pomalá mluva dojem serióznosti, rozvážnosti, moudrosti nezajistí. A majestát není o přetékajícím, kravatou přiškrceném podbradku,“ nebere si servítky.

A o moc líp z hodnocení nevychází ani prostředí, z kterého hlava státu promlouvala. „Modrobíle vyzdobený smrček, červené svíce na adventním věnci možná měly připomenout trikolóru, ale aranžmá včetně starožitné vázy postrádalo čistotu stylu, eleganci, noblesu,“ píše Čížková pro Blesk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…