Sobotka hájí účtenkovou loterii: Pomohla Slovákům, pomůže i nám

15.12.2013 10:56

Ke vzniku vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL už chybí jen krůček, a to vyřešení obsazení vládních postů. Předseda sociální demokracie a zřejmě i budoucí premiér Bohuslav Sobotka slibuje veřejnosti změnu k lepšímu. „Nebudeme občany otravovat a ztrpčovat jim život nepovedenými a nepromyšlenými reformami, jejichž jediným cílem bylo vytáhnout lidem další peníze z kapes,“ zdůraznil v rozhovoru pro deník Právo.

Sobotka hájí účtenkovou loterii: Pomohla Slovákům, pomůže i nám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sobotka je přesvědčený, že do konce roku koalice zvládne vytvořit personální rozložení vlády, které posléze předloží prezidentovi Miloši Zemanovi. A to i přes rozbroj s lidovci, konkrétně s jejich předsedou Pavlem Bělobrádkem, který poslal ostrý vzkaz z Ameriky.

„Mrzí mě, že ty události komentuje ze Spojených států, aniž by znal atmosféru vyjednávání. Počáteční pocit lidovců, že už je všechno dohodnuto a do ničeho nemohou mluvit, vzal podle mě zasvé,“ okomentoval jej šéf ČSSD.

S novou vládou se promění i celá řada věcí ve fungování státu a životě občanů. Vláda se podle slov Sobotky nebude starat jen o schodek státního rozpočtu, i když i ten bude mít na zřeteli, a zaměří se především na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti. „Občanům jistě změní život zrušení poplatků ve zdravotnictví nebo snížení cen léků v důsledku snížení DPH. Větší podporu pocítí i rodiny s dětmi: chceme zvýšit slevu na dani na dítě a zavést porodné i na druhé dítě,“ dodal.

Kritici často vyčítají, že na tyto opatření stát nemá peníze. Sobotka se ale brání tím, že součástí koaliční dohody jsou i opatření, která příjmy státu navýší. Patří mezi ně prý elektronická kontrola tržeb, což prý představuje novou generaci registračních pokladen, a účtenková loterie.

Nechceme škrtat platy a investice

„Máme dva konkrétní příklady toho, že námi navrhovaná opatření fungují. V Chorvatsku se podařilo zvýšit výběr DPH o třetinu poté, co byl zaveden systém terminálů, které jsou on-line propojené s ministerstvem financí. Rovněž na Slovensku se zvýšil výběr daní okamžikem, kdy zavedli účtenkovou loterii,“ vyjmenoval Sobotka.

Nová vláda tak bude usilovat o prosazení snížení provozních výdajů státu a získání zhruba pěti miliard jako rezervy pro pozdější financování důležitých státních výdajů. „Minulé vlády hledaly peníze vždy u státních zaměstnanců tím, že jim snižovaly platy, a u důchodců a rodin s dětmi tím, že jim zvyšovaly poplatky a DPH. My se chceme soustředit na oblasti, kde se plýtvá,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…