Sobotka hledá Krčálova náhradníka na MPSV v regionech

14.01.2014 15:44

Budoucí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) hledá nového kandidáta na ministra práce a sociálních věcí v regionech. Chce, aby šéf resortu znal praktické dopady pravicových sociálních reforem. Sobotka to dnes řekl v rozhovoru, který poskytl ČTK. Budoucí předseda vlády hledá náhradníka ze Petra Krčála, který se nominace vzdal kvůli obtížné rodinné situaci.

Sobotka hledá Krčálova náhradníka na MPSV v regionech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sobotka řekl, že by chtěl najít kandidáta na ministra, který v krajích poznal důsledky vedení ministerstva předchozím šéfem úřadu Jaromírem Drábkem (TOP 09). "Já bych strašně rád přivedl do čela ministerstva člověka, který měl možnost vidět důsledky Drábkova fungování v čele MPSV. Ať už jde o sociální politiku, nebo politiku zaměstnanosti," řekl ČTK Sobotka.

Mluvilo se o expremiérovi Vladimíru Špidlovi, který ministerstvo řídil v letech 1998 až 2002

Odlišný pohled na sociální problémy by podle něj mohl ministerstvu prospět. "A proto se teď rozhlížím v regionech," vysvětlil Sobotka. I Krčála prý vybral mimo jiné proto, že pochází z Vysočiny. Jeho nástupce chce vybrat do pátku. Předseda sociální demokracie uvažuje o několika kandidátech. Konkrétní jména však nesdělil. V příštích dnech s nimi chce hovořit. Ve středu pak o situaci bude jednat vedení strany. "Předpokládám, že v pátek bych už oznámil jméno nového kandidáta," řekl Sobotka. Resort práce je podle něj nyní ve špatném stavu, patří přitom k prioritám ČSSD.

Sobotka původně vybíral z několika kandidátů. Mluvilo se o expremiérovi Vladimíru Špidlovi, který ministerstvo řídil v letech 1998 až 2002. Špidla se ale nakonec stane šéfem Sobotkových poradců. Stínovým ministrem práce byl dosud Roman Sklenák, který byl zvolen předsedou poslaneckého klubu a chce v této funkci zůstat. V minulosti byla stínovou ministryní jihočeská vicehejtmanka Ivana Stráská, odbornou mluvčí pro rodinu je Michaela Marksová-Tominová.

Radní Kraje Vyočina Krčál dnes oznámil, že se vzdává kandidatury na ministra práce. Tragicky mu zemřel bratr a manželka podstoupila léčbu onkologického onemocnění. Krčál se chce nyní věnovat rodině.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …