Sobotka se vysmál ministru Žákovi: Takový zvláštní, renesanční člověk. Na dopravu nepatří

19.01.2014 12:29

Nově jmenovaný předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) už netrpělivě čeká na okamžik, kdy předloží prezidentovi republiky Miloši Zemanovi návrh na jmenování nové vlády. Prozradil to v pořadu Partie na televizi Prima.

Sobotka se vysmál ministru Žákovi: Takový zvláštní, renesanční člověk. Na dopravu nepatří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sobotka zároveň připustil, že jeho kompetence jsou do doby jmenování nové vlády sporné. Poukázal na skutečnost, že země v současné době má dva premiéry, přičemž jeden je v demisi a druhý bez vlády. Důrazně odmítl možnost, že by své kandidáty na ministry nechal kontrolovat Bezpečnostní informační službou. Jednotlivé nominace prý byly čistým politickým rozhodnutím.

Na rozdíl od svého předchůdce Petra Nečase přijal Sobotka ochranku, a to i přesto, že se dle svých slov necítí nijak ohrožený. „Nečas byl výjimkou, všichni ostatní premiéři této možnosti také využívali,“ poznamenal s tím, že bez ochranky by policie musela vyvinout větší úsilí pro jeho ochranu a on nechce být pokrytecký.

Naopak další ze zvyků českých premiérů porušil, když se rozhodl zůstat se svou rodinou v pražských Stodůlkách a nepřestěhovat se do Kramářovy vily. Schůzky prozatím i nadále organizuje v Lidovém domě.

Přestože otázka personálního složení nové vlády je vyřešena, vyvstávají spekulace, zda Zeman všechny ministry bez výhrad do jejich funkcí jmenuje. „Přirozeně Zeman na to má svůj názor, není to jeho vláda, tato vzešla z voleb, nemusíme se shodovat s názory. Ale neslyšel jsem žádné vážné zákonné, nebo ústavní důvody, proč by některý z kandidátů neměl být jmenován,“ prohlásil.

Navíc od voleb uplynuly již téměř tři měsíce a podle Sobotky země už novou vládu nutně potřebuje. A je si jistý, že si to uvědomuje i Zeman. „Předpokládám, že pan prezident ví, jak vypadá reálný život a problémy této země,“ poznamenal a dodal, že návrh na novou vládu v pondělí odpoledne osobně donese na Hrad.

Rusnokova vláda se měla držet zpátky

Směrem k vládě v demisi Jiřího Rusnoka nešetřil kritikou, především za velké personální změny, kterých se během svého působení dopustila. „Měli provádět obměny pouze v případech, kde to bylo nezbytně nutné,“ zlobil se a zmínil rezort dopravy, kde se změnila jména na mnoha vedoucích postech státních institucí.

„Pan ministr Žák je zvláštní a trochu renesanční člověk, nepřipadá mi kompetentní pro tento rezort,“ kritizoval ho. Jako příklad uvedl současnou situaci v Ředitelství silnic a dálnic, kde byla odvolána z funkce ředitelka kontroly staveb Miloslava Pošvářová.

Ředitelství silnic a dálnic je nemocné

Podle Sobotky se jedná o důkaz toho, že celá tato organizace je nemocná a vyžaduje transformaci a změnu svého fungování tak, aby byla schopná rozhodovat se sama bez pomoci soukromých subjektů. A právě tento úkol bude ležet na bedrech nového ministra dopravy, kterým se pravděpodobně stane člen hnutí ANO Antonín Prachař.

Neopomněl ani zopakovat svou gratulaci občanským demokratům za to, že si zvolili nové vedení, a vyjádřil přání, aby se ze strany s nulovou tolerancí stala vstřícná a konstruktivní opozice. „Jsme jako vláda připraveni komunikovat i s opozičními stranami. Protože se může stát, že zrovna oni budou mít pravdu,“ uzavřel Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…