Sobotka slibuje velkorysost. A mluví o vzrušených Vánocích

14.12.2013 14:32

Sociální demokracie bude jednat s babišovci a KDU-ČSL o rozdělení křesel ve vládě velkoryse, prohlásil v sobotu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Konečné složení nového kabinetu by už stranické orgány podle něho schvalovat neměly.

Sobotka slibuje velkorysost. A mluví o vzrušených Vánocích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

S prvním návrhem na rozdělení křesel nejsou spokojeni lidovci, měly by jim připadnout jen dvě. ČSSD jich má mít osm a babišovci sedm. "Můj názor se nezměnil," uvedl Sobotka, ale zdůraznil, že bude velkorysý. "My jsme strana, která vnímá nutnost vzniku nové vlády v co nejkratším termínu," dodal.

ČSSD podle něho nechce jednání o kabinetu zkomplikovat, i proto se samostatně jedná o změně církevních restitucí. Místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková zopakovala, že první schůzka ČSSD a ANO se zástupci církví bude 17. prosince v Senátu. Jednat by se mělo o budovách na Pražském hradě a o výši finančních náhrad.

V neděli budou jednat lidovci

Termín zahájení jednání o rozdělení křesel v kabinetu chce Sobotka domluvit s předsedy hnutí ANO a KDU-ČSL ještě v sobotu. Měla by se uskutečnit v nejbližším termínu potom, co se Pavel Bělobrádek vrátí z USA. Sobotka podotkl, že vyjednavače zřejmě čekají „trochu vzrušenější" Vánoce.

V neděli budou o koaliční smlouvě jednat lidovci a zkraje příštího týdne babišovci. Sobotka podotkl, že pokud by měl vyslyšet všechny náměty stranického předsednictva a ústředního výkonného výboru, ČSSD by musela mít všechny ministry. Požadavek, aby tyto orgány schvalovaly složení vlády, ale podle Sobotky nezazněl. Nepostupovalo se tak prý ani v minulosti. "Je to v kompetenci předsedy," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…