Sobotkova vláda má řešit spory okolo monitorovacího systému fondů EU

22.04.2015 6:02

Vláda by dnes měla řešit spory kolem monitorovacího systému evropských fondů mezi ministerstvy financí a místního rozvoje. Schvalovat bude také návrh státního závěrečného účtu České republiky za loňský rok, vrátí se k projednávání seznamu položek centrálního nákupu a probere vyslání vojáků do Mali a na Golanské výšiny. Po zasedání vlády se sejdou zástupci koalice, aby debatovali o novele zákona o loteriích, registru smluv nebo nové koncepci zahraniční politiky.

Sobotkova vláda má řešit spory okolo monitorovacího systému fondů EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jmenovaná vláda v čele s Bohuslavem Sobotkou

Spor o monitorovací systém fondů odstartovala minulý týden ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) oznámením, že ČR nemůže zahájit čerpání peněz z EU. Důvodem je podle ní zpráva z auditu monitorovacího systému evropských fondů MS2014+, která použití systému pozastavila. Audit týmu ministerstva financí označila za neprofesionální a opřený o spekulace. Finance vedené šéfem ANO Andrejem Babišem si za auditem stojí.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) poté řekl, že bude po Šlechtové a Babišovi chtít, aby problém vyřešili. Dnes mají vládu informovat o postupu svých úřadů, aby nebylo ohroženo připravené zahájení čerpání z nových evropských operačních programů. Podle informací ČTK však spolu oba ministři o problému nejednali.

Vláda má na programu také schvalování návrhu státního závěrečného účtu za rok 2014, podle něhož stát hospodařil se schodkem 77,8 miliardy korun. Po dvou odkladech se vrátí k debatě o seznamu položek určených pro centrální nákupy. Stát chce tak pořizovat třeba kancelářské vybavení, počítače a datové služby, energie, služební auta či pohonné hmoty. Celkem by se mohly centrální nákupy vztahovat na zboží a služby za téměř 13 miliard korun.

Vyslání až 30 vojáků do misí OSN v Mali a na Golanských výšinách do konce roku 2016 vyjde ministerstvo obrany na 182 milionů korun. Úřad bude část těchto peněz žádat po OSN. Z dalších norem bude kabinet posuzovat novelu zákona o poštovních službách, podle níž by ztrátu České pošty ze zajišťování základních poštovních služeb měl hradit stát, a ne poštovní operátoři. Zabývat se bude také transformací části poštovní sítě na pobočky provozované partnery. Z nynějších 3200 pošt by měla Česká pošta v roce 2020 provozovat zhruba 700 a zbytek by se měl proměnit ve franšízy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…