Sobotkovi se zdá, že koalice žije na jiné planetě. A chce nové volby

21.06.2013 20:50

ČSSD vyzve prezidenta Miloše Zemana, aby udělal všechno pro rozpuštění současné sněmovny a vyhlášení nových parlamentních voleb. Na tiskové konferenci po jednání předsednictva strany to dnes v Lidovém domě řekl její předseda Bohuslav Sobotka.

Sobotkovi se zdá, že koalice žije na jiné planetě. A chce nové volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

Spolu s prvním místopředsedou ČSSD navštíví Zemana v Lánech v sobotu, aby jednali o řešení vládní krize. "Jednoznačně budeme apelovat na prezidenta republiky, aby postupoval tak, jak koneckonců říkal i před prezidentskou volbou. Aby nejmenoval tuto vládu, kterou nyní připravuje ODS a TOP 09 na půdorysu současné Poslanecké sněmovny, a aby udělal všechno pro to, aby došlo k rozpuštění sněmovny a uskutečnění nových voleb," řekl novinářům Sobotka.

Prezident Zeman dnes v Lánech zahájil schůzky, které mají vést k vyřešení současné vládní krize. Zástupci ODS mu představili svoji kandidátku na premiérku, kterou je šéfka sněmovny Miroslava Němcová. Zároveň se ale přiostřila debata mezi dosavadními koaličními partnery. TOP 09 chce po ODS do nedělních 17 hodin svolání koaliční schůzky, na které chce TOP 09 slyšet návrh na obsazení postu šéfa sněmovny po Němcové.

ČSSD chce omezit kumulaci funkcí

Sobotka jednání mezi koaličními partnery označil za "handl". "Mně to trošku připadá, jako kdyby politici ODS a TOP 09 žili na nějaké úplně jiné cizí planetě, než žije zbytek občanů České republiky," řekl Sobotka. ČSSD podle něj preferuje nové volby, které by se mohly odehrát na podzim.

Předsednictvo ČSSD se dnes také shodlo na návrhu usnesení, kterým chce omezit kumulaci funkcí. Týkalo by se nově zvolených poslanců, kteří již zastávají role hejtmanů, náměstků hejtmanů, primátorů, náměstků primátorů nebo členů rad statutárních měst. Zvolený poslanec by měl půl roku na to, aby se rozhodl, kterou ze svých funkcí si ponechá. Podle Sobotky je poslanecký mandát "práce na plný úvazek". O návrhu usnesení bude v sobotu jednat ústřední výkonný výbor strany. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…