Sociální systémy státu zkolabují, varují lidovci

09.10.2012 17:39

Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL, který má v gesci sociální politiku, přichází se závažnými zjištěními o hrozbě krizového stavu v sociálních a důchodových systémech českého státu. Podle něj je nový systém na vyplácení důchodů připraven naprosto amatérsky.

Sociální systémy státu zkolabují, varují lidovci
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Pokud se politikové se zdravým rozumem nespojí a kontrolní orgány nepodniknou příslušné kroky k zastavení IT zakázek na ministerstvu práce a sociálních věcí, hrozí kolaps základních funkcí státu při vyplácení důchodů a ostatních sociálních plateb. Podle něj existují jen dvě možná vysvětlení tohoto havarijního stavu: Prvním z nich je fatální amatérská příprava IT systémů s absencí řízení rizik, druhým - horším vysvětlením je příprava na přechod sociálních funkcí státu do rukou soukromých subjektů.

"Mám závažné informace od odborníků v oblasti IT krizového řízení, že stejně amatérsky, jako postupovalo MPSV v oblasti výměny software na sociální dávky, bude postupováno i v oblasti výměny software na výplatu důchodů. Reforma má naběhnout k 1.1.2013 (jistě ji zas bude provázet drahá reklama z MPSV), ale doposud nikdo nezpracoval ani základní analýzy," upozorňuje lidovecký místopředseda.

"Dělá to na mě dojem, že celý plán byl buď šíleně amatérský, což nejde dohromady se vzdělanostním profilem ministra Drábka, nebo (a to je horší) jde o řízenou destrukci sociálních informačních systémů, aby stát přestal tento segment obsluhovat a musel jej postoupit soukromým subjektům," varuje Bartošek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…