Sociolog čte nálady před volbami: Lidem začíná vadit, co je Babiš zač. Ale pak proti němu vidí Kalouska...

07.10.2017 7:04

Sociolog Jan Herzmann se v rozhovoru pro Lidové noviny zaměřil na náladu před volbami. Vysvětlil mimo jiné to, proč lidé začali více řešit problémy šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Sociolog čte nálady před volbami: Lidem začíná vadit, co je Babiš zač. Ale pak proti němu vidí Kalouska...
Foto: repro ČT
Popisek: Andrej Babiš ve sněmovně

Úvodem se Herzmann vyjádřil k tomu, co by mohlo aktivizovat nerozhodné voliče, aby přišli k volbám. "Kdyby se zvedla například migrační vlna do Evropy. Druhou věcí je, kdyby došlo v České republice k teroristickému činu spojenému s islámským radikalismem. Doufám, že z toho nic nenastane. Třetí věcí je téma Babiš. Jako příklad mohu uvést, kdyby nyní z Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) přišlo rozhodnutí o tom, zda Andrej Babiš má, či nemá vrátit dotaci poskytnutou na Čapí hnízdo," zmínil Herzmann. 

Právě téma "Antibabiš" začalo podle Herzmanna u voličů rezonovat. Lidé totiž, jak tvrdí, vstřebávají informace postupně a postupně mění své postoje. "Domnívám se, že klíčovými okamžiky vytvoření současného stavu mínění o Andreji Babišovi bylo odvolání z vlády a zveřejnění odposlechů. Tyto dva faktory fungují jako nové a nadstavba k tomu, o čem se do té doby v souvislosti s panem Babišem hovořilo," dodal. 

Hlavní tváří skupiny těchto Babišových protivníků je podle Herzmanna šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Což je však i zároveň slabinou tohoto tábora, neboť Kalousek patří k nejméně důvěryhodným osobnostem, dodal Herzmann.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…