Šok: Izrael kritizuje George Sorose!

11.07.2017 11:45

Maďarská vláda získala ve svém sporu s Georgem Sorosem zdatného podporovatele. Za hrozbu označilo amerického miliardáře maďarského původu naposledy také izraelské ministerstvo zahraničí.

Šok: Izrael kritizuje George Sorose!
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: George Soros

Vztahy mezi Maďarskem a jedním z jeho „největších synů“ Sorosem se táhnou již několik let. V podstatě od doby, kdy se k moci dostala současná vláda v čele s Viktorem Orbánem. Ačkoli se v 90. letech Orbán se Sorosem běžně stýkali, jejich vztahy výrazně ochladly poté, co maďarský premiér vyhlásil odklon od liberalismu. Pověstným „posledním hřebíčkem do rakve“ vztahu obou mužů se potom stalo odmítání Orbána přijímat uprchlíky.

Maďarsko jako první země v Evropě na začátku migrační krize vystavěla plot na hranicích se Srbskem a přijala celou řadu restriktivních opatření namířených proti ilegální migraci. Nedávno zase maďarská vláda uvažovala o vyhoštění Středoevropské univerzity George Sorose a aktuálně se stal podporovatel levicových hnutí po celém světě Soros dokonce terčem vládou placené billboardové kampaně.

Anketa

Jakou koalici doporučujete Andreji Babišovi?

77%
hlasovalo: 6962 lidí

„Nedovolme Sorosovi, aby se smál jako poslední,“ píše se na billboardech a plakátech, které v posledních dnech zaplavily větší maďarská města. Na rozličných reklamních nosičích se přitom s ústy od ucha k uchu usmívá právě Soros. Samotný šestaosmdesátiletý finanční spekulant se sice ke kampani osobně nevyjádřil, ale jím financované organizace kampaň označily za antisemitskou a připomínající nacistické protižidovské plakáty za druhé světové války.

Jak uvádí zpravodajská agentura Reuters, mnohé z billboardů byly navíc pokresleny antisemitskými grafity a vulgárními slovy jako např. „smradlavý Žid“. Proti tomuto způsobu dehonestace se postavil i izraelský velvyslanec v Maďarsku, který rovněž srovnával nenávistné projevy s obdobím holokaustu za druhé světové války. Ovšem po několika hodinách přišel z izraelské ambasády další a tentokrát méně očekávaný komentář.

„Izraelské velvyslanectví svým předchozím vyjádřením nechtělo naznačovat, že by snad bylo nelegitimní kritizovat George Sorose, který kontinuálně podkopává činnost demokraticky zvolené vlády v Izraeli. Sorosův Open Society Fund neustále útočí proti státu Izrael a napadá jeho právo bránit sebe sama,“ uvedla izraelská strana. Reuters dodává, že izraelskou politiku vůči Palestině setrvale kritizuje také organizace Human Rights Watch, kterou financuje Soros.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…