Šok: Okamura roste, zjistil Deník N. A může růst dál

11.03.2021 9:18

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš již není nezpochybnitelným králem české politické scény. Únorový průzkum ukázal, že se pere o první místo s koalicí Pirátů a hnutí STAN. Ta mu dýchá na záda. Analýzy však potvrzují staré rčení, že když se dva perou, třetí se směje. Nespokojení bývalí voliči teď až ve 40 procentech případů přecházejí k Tomio Okamurovi.

Šok: Okamura roste, zjistil Deník N. A může růst dál
Foto: Facebook
Popisek: Premiér Andrej Babiš

V únoru i v dubnu 2019 či v červnu 2020 se mohl premiér a šéf hnutí ANO tvářit spokojeně, protože mu předvolební průzkumy přisuzovaly hlasy od více než 33 procent voličů.

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

Po jeho neúspěšném ročním boji s covidem, kdy Česko slouží ostatním zemím EU jako příklad toho, kam není dobré se dostat, protože v přepočtu na milion obyvatel má naše země velmi vysoká čísla úmrtí spojených s covidem, se část voličů od Babiše odvrátila. V únoru 2021 mu vyjádřilo podporu asi 26 procent voličů.

Ke komu odešli nespokojenci? Tuto otázku si položil Deník N. A našel odpověď.

„U SPD pozorujeme pokračující mírný nárůst preferencí, pozorovatelný od července 2020. Současný potenciální zisk 10 % je o zhruba 1 p. b. nižší než ve volbách 2017,“ uvádí Median.

Volební potenciál podle agentury Median

Další data naleznete zde

Stejný trend vysledovala také agentura Kantar. I podle ní může Okamura vyjít z letošních voleb silnější, než se zdálo např. ještě před rokem.

Tvrdé voličské jádro SPD čítá jen asi 6 procent voličů, ale podle analytiků agentury Median má Okamura potenciál na oslovení až 15 procent voličů. Tvrdé jádro příznivců ANO dnes čítá asi 19 procent voličů. Nejčastěji jsou to voliči starší šedesáti let. V této skupině by Babišovi odevzdalo hlas přes 47 procent lidí.

Ve skupině 18 až 29 let je to jen 5 procent voličů. Možná i proto se premiér v posledních dnech vrací mnohokrát k tématu maturit a slibuje prvovoličům, že jim je letos odpustí.

Analytik Kantaru Pavel Ranocha Deníku N řekl, že nespokojení voliči přecházejí od Andreje Babiše k Okamurovi, jelikož se jim zdá, že jim premiér neříká o pandemii koronaviru celou pravdu.

„Zhruba 40 % voličů, které SPD získala během loňského podzimu, přišlo od hnutí ANO, dalších 20 % jde na vrub KSČM,“ popisuje Ranocha.„U lidí, kteří přišli od hnutí ANO, jasně převládá nespokojenost se zvládáním epidemie. Někteří respondenti navíc také specifikují, že zatímco vládní hnutí podle nich o vývoji situaci neříká celou pravdu, pana Okamuru vnímají jako férovějšího politika, který na rovinu říká, co si myslí a jak se věci ve skutečnosti mají,“ dodal Ranocha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…