Šok: Rakušanova hvězda pohasíná, píše Fendrych

21.12.2021 12:24 | Komentář

„On je hvězda, která poměrně rychle pohasíná.“ Komentátor Martin Fendrych se ostře pustil do předsedy STAN a zároveň ministra vnitra Víta Rakušana. Vypočítal, v čem všem bude Rakušan komplikovat život premiérovi Petru Fialovi.

Šok: Rakušanova hvězda pohasíná, píše Fendrych
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra

Komentátor Martin Fendrych má za to, že nový premiér Fiala už teď musí být ze svého ministra vnitra Víta Rakušana velmi nešťasten. Už jen proto, že se ukázalo, že Rakušanův kolega Věslav Michalik (STAN) se musel vzdát postu ministra průmyslu ještě než vůbec dostal možnost na něj nastoupit. Kvůli svému napojení na kyperské firmy. Kypr je v rámci EU považován za jeden z daňových rájů.

„Ukázalo se, že si budoucí ministr vnitra nedokázal zkontrolovat jednoho z vlastních klíčových kandidátů. O to hůř, že to čím dál víc vypadá, jako by STAN řídil spíš bohatý Michalik než Rakušan. Fakt, že selhal v kontrole svých kandidátů, je pochopitelně pro nastupujícího ministra vnitra malér. Vážně kolem sebe nemá nikoho, kdo by mu kandidáty proklepl?“ zeptal se Fendrych v textu uveřejněném na severu Aktuálně.cz.

Jenže tím to neskončilo.

Ve stejné době sám Rakušan Deníku N řekl, že nemůže vyloučit svou případnou kandidaturu na prezidenta a to je podle Fendrycha další velký přešlap nového ministra vnitra, který na jedné straně říká voličům, že sice bude řádit jedno opravdu důležité ministerstvo, ale možná se na to brzo vykašle a zkusí zabojovat o Hrad.

Třetí velkou chybu podle komentátora Rakušan udělal ve chvíli, kdy se ještě před nástupem do funkce sešel s policejním prezidentem Janem Švejdarem, který po schůzce oznámil, že na postu policejního prezidenta skončil, protože nechce bránit v proměnách policie. Teď to ale vypadá, že Švejdar neskončil, protože v lecčems pochybil, např. v policejních kontrolách covidových opatření, ale po politickém tlaku.

A jako by toho zlého nebylo dost, v neposlední řadě se v MF Dnes i v Deníku N objevily informace o tom, že hnutí STAN dostává po volbách dary 100 až 200 tisíc korun, a to i od firem napojených na kyperské společnosti. Rakušan sice slibuje, že STAN bude jen držet svůj program a dárci se žádných výhod nedočkají, ale i tak tyto dary vyvolávají značnou pozornost.

„Je toho prostě hodně, opravdu moc, nástup Rakušana se vůbec, ale vůbec nepovedl,“ napsal Fendrych s tím, že ministr zahraničí Jan Lipavský začíná vedle Rakušana vypadat jako vlastně přijatelný člen vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…