Šok: Vyhodí Noru Fridrichovou z ČT? Už se o tom píše

12.03.2020 11:02

Reportér Seznamu Zpráv Václav Dolejší okomentoval na jejich webu zprávu poslance za hnutí ANO Stanislava Berkovce, který rozeslal těsně před volbou nových radních České televize dopis svým kolegům z hnutí ANO, kde „si dovolil stručně charakterizovat jednotlivé uchazeče“. Jak píše Dolejší, zavzpomínal si tak na totalitu před rokem 1989.

Šok: Vyhodí Noru Fridrichovou z ČT? Už se o tom píše
Foto: Repro Facebook
Popisek: Nora Fridrichová hostuje jako moderátorka ČRo

Podle Dolejšího připomíná Berkovcovo hodnocení kádrovácké, estébácké složky a profesionálně zpracované kompro na jednotlivé osoby. „Berkovec doporučuje, koho mají poslanci volit a koho ne, a to podle vztahu k hnutí ANO, řediteli České televize či Milionu chvilek pro demokracii,“ píše Dolejší. A jak si všímá, podle Berkovce si právě oponenti Babiše a signatáři Milionu chvilek pro demokracii, nesmí ani škrtnout. 

Anketa

Vážíte si Jana Hrušínského?

2%
98%
hlasovalo: 30792 lidí

Velmi hlasitě se proti tomuto dopisu ozvala opozice, podle níž by měl Berkovec rezignovat na post předsedy výboru a omluvit se. „Post předsedy výboru nabídl, ale místo omluvy vyjádřil údiv nad tím, že jeho „soukromý dopis“ poslancům unikl na veřejnost.

„Tenhle případ jen naplno ukazuje, jak momentálně vládnoucí většina podporovaná prezidentem Zemanem – tedy ANO, komunisté, Okamurova SPD – upřímně nesnáší veřejnoprávní média. A vlastně nezávislá média považuje za součást opozice,“ dodal Dolejší s tím, že po ovládnutí Rady ČT může následovat další krok, kdy kádrovák hnutí ANO Berkovec nebo někdo jiný začne psát svá další „hodnocení“ na televizní zaměstnance. A vytvořil příklad na novinářku Noru Fridrichovou.

Jaký by mohl být podle Dolejšího závěr celého hodnocení? „Tato moderátorka dlouhodobě a velice aktivně pracuje proti hnutí ANO. Není žádný důvod se domnívat, že pokud ji na obrazovce ponecháme, bude tomu jinak. Navíc v ČT i nadále bude zastupovat výhradně zájmy generálního ředitele P. Dvořáka. S ohledem na její minulost, vazby na neziskové organizace a okruh nejbližších známých se dá vyloučit, že by mohla zastupovat zájmy ANO,“ uzavřel s tím, že doporučení by pak mohlo být: Stáhnout z obrazovky a nabídnout místo na vrátnici, nebo okamžitou výpověď.

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek zvolila do Rady České televize někdejšího šéfa televizního zpravodajství Romana Bradáče, ekonoma Pavla Kysilku a bývalého hokejistu a poslance Jiřího Šlégra. Velké vášně během volby vzbudil i právě výše uvedený e-mail, který rozeslal svým kolegům poslanec ANO Stanislav Berkovec, v němž hodnotí jednotlivé kandidáty do Rady ČT a hovoří o tom, koho by bylo vhodné zvolit. Podle předsedkyně Markéty Pekarové Adamové očividně jeho e-mail zafungoval.

Ředitel České televize Petr Dvořák označil za šokující, že poslanec Stanislav Berkovec (za ANO) úkoluje své kolegy v Poslanecké sněmovně, koho mají volit do Rady ČT v závislosti na vazbách k hnutí ANO. Berkovec v e-mailu uvádí vhodné a nevhodné kandidáty, ti nevyhovující jsou v zásadě lidé s pozitivním vztahem k současnému řediteli Dvořákovi. Volba podle Dvořáka tak byla ovlivňována ve prospěch lidí, kteří pomohou hnutí ANO prosazovat konkrétní politické zájmy, ačkoliv by volba měla být vedena podle kritérií nezávislosti a objektivity. Více jsme psali ZDE.

Poslanec Berkovec ve svém „doporučovacím e-mailu“, jenž nakonec spatřil světlo světa, za nejhoršího kandidáta označil novináře a bývalého ředitele vydavatelství Economia a Vltava Labe Media Michala Klímu. Mezi doporučené nominanty zařadil Berkovec ekonoma Vladimíra Pikoru, bankéře a šéfa dozorčí rady Českých drah Pavla Kysilku, bývalého šéfa zpravodajství ČT Romana Bradáče či bývalého šéfa ČT Brno Marka Hladkého. Jako neutrálního kandidáta označil třeba novináře Luboše Xavera Veselého.

V prvním kole tajné volby zvolili nakonec poslanci do Rady Českého rozhlasu Marka Pokorného. Druhého člena vyberou v dalším kole volby, postoupili do něj Hana Dohnálková a Jaroslav Šebek. Do Rady ČT vybrali tři členy – Romana Bradáče, Pavla Kysilku a Jiřího Šlégra. O dalších třech kandidátech se bude rozhodovat ve druhém kole volby, které se uskuteční zřejmě v dubnu.

Velké rozčarování nad tím, koho nakonec členové dolní komory do Rady ČT zvolili, neskrývá předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová. Poslanci hnutí ANO podle ní jasně volili nové členy podle doporučení svého kolegy Stanislava Berkovce. „To nejdřív slyšíte od hnutí ANO, že to ten Stanislav Berkovec v tom kádrovacím e-mailu tak nemyslel, aby to nakonec skončilo tím, že do Rady ČT byli zvoleni pánové Bradáč, Šlégr a Kysilka – přesně podle instrukcí. Ano myslel, o nic jiného než o ovládnutí jim nejde,“ má jasno předsedkyně.

Více jsme psali ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …