Šokující zpráva z Řecka. Provalil se tento tajný a nepříliš legální plán na odchod od eura

27.07.2015 18:42

Z Řecka se rozšířila zpráva, která pobouřila Atény. Bývalý ministr financí Janis Varufakis měl v plánu hackovat účty a údajně i uvěznit nejvyššího úředníka centrální řecké banky. Plán však nedostal zelenou. Informuje server Deutsche Welle.

Šokující zpráva z Řecka. Provalil se tento tajný a nepříliš legální plán na odchod od eura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Řecko a Euro, ilustrační foto

Neví se, jak moc vláda zvažovala tento plán, který údajně vzešel od pánů Varufakise a bývalého ministra energetiky Panagiotise Lafazanise. Opozice, která Tsiprase podržela na posledním hlasování o reformách, nyní žádá vysvětlení.

Plán spočíval v opětovném zavedení drachmy. Varufakis dostal od Tsiprase povolení prozkoumat možnost paralelního platebního systému. Nakonec však nedostal poslední povel k jeho uvedení do chodu.

Podle řeckých konzervativních novin Khatimerini „plán spočíval v tajném kopírování hesel daňových účtů občanů pomocí hacknutí webových stránek státního rozpočtu“. Cílem bylo umožnit platby skrze třetí stranu, pro případ, že zavřou banky.

Současný náměstek ministra financí Dimitris Mardas však sdělil, že se nikdy o takovém plánu ve vládě nejednalo.

Varufakis však tvrdí, že měl provozu schopný plán, jen potřeboval 1000 lidí, kteří by jej mohli realizovat. „Pro to jsem však potřeboval svolení, které ale nikdy nepřišlo,“ řekl Varufakis. Potvrdil však, že plán existoval.

Ke zprávám o plánu přejít na drachmu se vyjádřil i Lafazani, který návrat k bývalé řecké měně již dlouhou dobu prosazoval. „Ten plán vznikl hlavně proto, aby mohli Řekové a řecká ekonomika přežít, to je povinností každé vlády,“ sdělil ve včerejším rozhovoru pro RealNews.

Ohradil se ale proti zprávě Financial Times, která tvrdí, že plánovali uvěznit guvernéra řecké centrální banky pro případ, že by nespolupracoval. Okomentoval ji slovy, že se jedná o „lži, fantazie, šíření strachu, spekulace a staromódní antikomunismus“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…