Solidaritu prý nepotřebují uprchlíci, ale čeští lidé. Těm ve skutečnosti vadí něco úplně jiného...

24.07.2015 3:45

Na webu A2larm.cz vyšel článek právníka Petra Suchánka, který ukazuje na pravé příčiny rostoucí nespokojenosti občanů České republiky. Uprchlíci jsou podle něj jen zástupným problémem, který dělí naší společnost. Hlavní je ale vyřešit, proč jsme na ně vlastně naštvaní.

Solidaritu prý nepotřebují uprchlíci, ale čeští lidé. Těm ve skutečnosti vadí něco úplně jiného...
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Upchlíci v Itálii

Rok 2015, je rokem protestu. Protestujeme proti islámu, proti uprchlíkům, proti těm co protestují. Jsme v bodě, ze kterého není úniku. „Mrvý bod, na kterém antagonismus mezi odpůrci a zastánci uprchlíků zamrzl, vybízí k zamyšlení, jaký má tento hon za vlastním ocasem smysl,“ ptá se Suchánek.

Popisuje běžného odpůrce uprchlíků. „Stylizují se do pozice 'obyčejných lidí' – jinými slovy vesměs sociálně slabších a manuálně pracujících občanů, kteří ve společnosti tahají za kratší konec provazu. Je otázkou, do jaké míry tato stylizace odpovídá realitě,“ píše Suchánek. A to bychom neměli brát na lehkou váhu, ukazuje to pouze na to, jak moc jsou tito lidé frustrovaní.

„Nenávist k uprchlíkům, je totiž pouze symptomem hlubšího společenského problému,“ vysvětluje Suchánek a tvrdí, že všechny ty problémy, které s sebou mají přinést uprchlíci, už tu jsou. Lidé jako Martin Konvička nebo Tomio Okamura, společně s nečinností vlády, akorát dělají z uprchlíků „zdroj nebezpečného sociálního napětí, které odvádí pozornost od skutečných problémů.“ Následuje radikalizace společnosti.

Celý text zde

Udělat z uprchlíků démony je v době internetu jednoduché. Stačí vybrat pár odkazů a hned jsou všichni uprchlíci násilnící nebo náboženští fanatici. To že jinak vypadají nám akorát umožňuje lépe si na ně ukázat. „Jakmile jsou uprchlíci zbaveni své lidskosti, proměnují se v očích některých lidí v hrozbu takřka mytických rozměrů,“ píše Suchánek. A nenávidět je, je pak už jen otázka toho, kdo je „lepší a kultivovanější.“

Co bychom měli dělat? Měli bychom všichni spolupracovat. Jako to udělali i v Řecku levicová Syriza a konzervativní pravicová strana ANEL. Jako to udělali Černí panteři a Árijské bratrstvo ve filmu Skrytá vada. Tím však autor nemyslí začít jednat s neonacisty.

Řešením je, místo toho jak se všichni jen uráží, si spolu sednout a začít normálně mluvit. „Bez občanské solidarity totiž solidarita k uprchlíkům zůstane jen nenaplněnou proklamací,“ píše Suchánek. Je třeba vyvracet předsudky o uprchlících a „přijmout solidaritu se spoluobčany, kteří vězí v síti prodavačů nenávisti.“ Důležité je začít se starat i jeden o druhého. „Bez seriózního přístupu ke společenskému napětí se z Konvičky může stát druhý Kotleba.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…