Souboj civilizací, píší některá slovenská média o souboji Zemana a Drahoše

26.01.2018 11:12

V českých prezidentských volbách se rozhodne o tom, zda zemi povede nudný proevropský akademik se slušným vystupováním, nebo žoviální politik s propagandistickou, prokremelskou rétorikou, postavenou na zastrašování, napsal slovenský zpravodajský portál Aktuality.sk. V posledním televizním duelu obou kandidátů byl podle něj úřadující prezident Miloš Zeman stejně slabý jako soupeř o post hlavy státu Jiří Drahoš. List Sme napsal, že kampaň vyrovnala šance Zemana a Drahoše na zvolení.

Souboj civilizací, píší některá slovenská média o souboji Zemana a Drahoše
Foto: Česká televize
Popisek: Debata kandidátů na prezidenta Miloše Zemana a Jiřího Drahoše v Rudolfinu v režii České televize

„Druhé kolo prezidentských voleb je do jisté míry soubojem civilizací, kultur,“ napsal portál Aktuality.sk. Na jedné straně stojí současný prezident Zeman, který je zkušeným politickým matadorem a který hraje na citlivé struny, z níž nejcitlivější je zastrašování migranty. Zemana označil portál za politika, který vidí směřování země na východ, tedy k Rusku a k Číně.

„Zeman je příkladem politika, který by už neměl zastávat vysoké posty. A možná žádné. V historii České republiky patřil k nejvlivnějším a nejdůležitějším lidem. Dnes je ovšem pro demokracii v zemi velkým rizikem,“ uvedl portál.

Akademik Drahoš je podle portálu politickým laikem. „Nemá ani zdatný verbální projev. Na druhé straně nepolarizuje společnost strachem a nenávistí. A uvědomuje si, že místo moderní České republiky je v západní Evropě, přesněji v Evropské unii,“ uvedl portál.

Anketa

Kdo podle Vás vyšel z prezidentského duelu v ČT jako vítěz?

hlasovalo: 14415 lidí

Portál Aktuality.sk napsal, že v posledním televizním duelu prezidentských kandidátů byl Drahoš útočný a čas od času vytáhl vtipnou poznámku, ale nevyhnul se slabým momentům. Zeman podle portálu působil nudně a zpomaleně než obvykle.

„Drahoš bude slušný, ale nevýrazný. Zeman svůj stín nepřekročí,“ napsal list Sme o budoucím prezidentovi ČR. Dodal, že v případě zvolení Zemana bude Česko pět let čekat na nového prezidenta, který může obnovit úctu k úřadu, a že Zeman kromě populismu a demagogie do české politiky nic zásadního nepřinesl.

Bývalý šéf Akademie věd ČR Drahoš podle Sme není člověkem, který by se orientoval v politice, a v případě zvolení hlavou státu to bude vidět. „Po vyprchání prvotní euforie Drahošových voličů z toho, že vulgární a útočný Zeman odešel z Pražského hradu, nastanou první chvíle vystřízlivění z Drahoše. Ukáže se i to, že Drahoš navzdory vkládaným nadějím není Václav Havel, dokonce ani Václav Klaus,“ soudí list. Doplnil, že po Zemanovi by země ale měla důstojného prezidenta, který úmyslně nerozděluje společnost.

Podle listu Denník N Drahoš ve druhé televizní debatě prezidentských kandidátů odrážel výpady Zemana a nejlepší výkon v prezidentské debatě předvedla Česká televize a její moderátorka. Také portál Aktuality.sk napsal, že duel vyhrála moderátorka a že Zeman byl slabý jako Drahoš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…