Soud dnes vynese rozsudek v kauze Opencard

24.02.2014 6:09

Městský soud v Praze dnes vynese rozsudek v kauze bývalých úředníků pražského magistrátu, kteří čelí obžalobě v souvislosti s projektem Opencard. Podle státní zástupkyně porušili závazná pravidla hospodářského styku a povinnost při správě cizího majetku.

Soud dnes vynese rozsudek v kauze Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Terminál pro nahrávání zakoupených kupónů do Opencard

Při závěrečné řeči navrhla podmíněné tresty a chce také, aby Praze zaplatili údajnou škodu 67 milionů korun. Pětice se cítí nevinná a jejich advokáti se domáhají zproštění viny.

Úředníci byli v době, kdy Prahu řídil primátor Pavel Bém (ODS), odpovědní za řádný průběh veřejné zakázky na projekt servisního kartového centra. V letech 2006 a 2007 podle obžaloby v rozporu se zákonem vybrali na projekt společnost Haguess, která nesplnila podmínky zadávací dokumentace. Firmě pak přidělili i další veřejné zakázky.

Úředníci skončili na lavici obžalovaných

Největší podíl na trestné činnosti měl podle obžaloby někdejší šéf magistrátního odboru informatiky Ivan Seyček. Další z úředníků Jiří Chytil skončil na lavici obžalovaných přesto, že původně jako utajený svědek spolupracoval s policií a pomáhal jí celou kauzu rozkrýt. Zbylým třem úředníkům - Zdeňku Jánskému, Miroslavu Čadskému a Ladislavu Kendíkovi - obžaloba klade za vinu, že jako členové hodnoticí komise postupovali nedbale.

Seyčkovi a Chytilovi hrozí dva až osm let vězení, ostatním obžalovaným do tří let odnětí svobody. Karta Opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka a průkazka do knihovny. Kritizovaný projekt stál zhruba 1,25 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…