Soud řeší možný podvod s pozemkem. Bývalému členovi TOP 09 hrozí až osm let

30.10.2017 13:05

Městský soud v Brně dnes začal projednávat případ možného podvodu s pozemkem v brněnských Pisárkách. Obžalovaným je bývalý zastupitel městské části Brno-střed Tomáš Jan Otradovec (dříve TOP 09), který vinu popřel. Hrozí mu až osm let vězení. Soud bude pokračovat výslechem svědků na konci listopadu.

Soud řeší možný podvod s pozemkem. Bývalému členovi TOP 09 hrozí až osm let
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Podle obžaloby Otradovec kontaktoval před čtyřmi lety potomka brněnské továrnické rodiny Georga Bilka a nabídl mu pomoc při vyřízení dědictví po rodičích. Bilkovi je nyní 91 let a žije ve Vídni, kde ho Otradovec tehdy navštívil. Senior dal podle obžaloby Otradovcovi plnou moc, aby ho v záležitosti zastupoval před úřady a Otradovec pozemek nedaleko svého bydliště skutečně pomohl Bilkovi získat. Potom ale podle spisu použil plnou moc a převedl pozemek na sebe darovací smlouvou. Bilkovi chtěl dát zhruba čtvrt milionu korun, což je ale zlomek tržní ceny, podle obžaloby Bilkovi vznikla škoda 2,8 mil. Kč.

„Odmítám obžalobu, jsou tam uváděny nepravdy, které jsou nepodložené. Odmítám, že bych kohokoliv okradl nebo že bych se obohatil,“ uvedl před soudem Otradovec. Jeho slova přinesla ČTK.

Podle něj se s Bilkem dohodli na darování pozemku s odstupným 10 000 eur, z toho polovinu mu zaplatil. Jak uvedl, měl za to, že pozemek je bezcenný, protože jde o zahradu ve vnitrobloku, kam se ani nedá dostat.

Bilek s převodem na Otradovce nesouhlasil, proto na něj podal trestní oznámení pro podvod a žalobu o určení vlastnictví. Městský soud v Brně v civilním řízení letos v únoru pozemek přiřkl Bilkovi, rozsudek ale není pravomocný, Otradovec se proti tomu odvolal.

Otradovec už v minulosti ukončil členství v TOP 09. Zdůvodnil to tím, že nechce stranu poškozovat, přestože se cítí nevinný. Letos v dubnu rezignoval na místo zastupitele Brna-střed.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…