Soud rozhodne o návrhu vazby dalších sedmi lidí z Rathova případu

17.05.2012 6:28

Soudci Okresního soudu v Ústí nad Labem by dnes měli rozhodnout o tom, zda pošlou do vazby dalších sedm lidí obviněných ve stejném případu jako poslanec David Rath. Vazbu pro ně navrhla ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová, na jejíž návrh soud už ve středu poslal do vazby Ratha.

Soud rozhodne o návrhu vazby dalších sedmi lidí z Rathova případu
Foto: hns
Popisek: David Rath přebírá krabici s penězi, koláž

Je pravděpodobné, že tak jako v jeho případě ústečtí soudci přijedou rozhodnout do Prahy. Je to organizačně jednodušší. Policie obvinila celkem osm lidí, kromě Ratha ještě čtyři muže a tři ženy. Skupina se podle kriminalistů podílela na machinacích s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. Jde o ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a exposlance ODS Petra Kotta.

Další zadržení: šéfové stavebních firem

Podle médií je stíhán i šéf stavební společnosti Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský, ředitelka stavební firmy FISA Ivana Salačová a členka představenstva firmy ML Compet Lucie Novanská. Jsou stíháni pro podezření z podplácení, poškozování finančních zájmů EU a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky.

Ratha policie podle Bradáčové zadržela v pondělí hned poté, co převzal sedmimilionový úplatek. Peníze měl ještě u sebe. Rath říká, že v krabici, kterou nesl v době zadržení, mělo být podle jeho informací víno. Soud na poslance uvalil vazbu z obavy, že by mohl ovlivňovat svědky, pokračovat v trestné činnosti a utéct.

Ve středu večer policisté Ratha převezli z Prahy do litoměřické vazební věznice. Jeho advokát Adam Černý podal proti obvinění i vazbě stížnost. Během dne Rath rezignoval na funkci středočeského hejtmana i krajského zastupitele a vystoupil z ČSSD. Poslanecký mandát si ponechal. Přípustnost jeho stíhání tak musí ještě potvrdit sněmovna.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…