Soud sníží odměny advokátům. Kvůli drobným dluhům už o desetitisíce nepřijdete

30.03.2012 17:59

Výše odměny pro advokáty za vymáhání drobných dluhů bude několikanásobně nižší než nyní. Zatímco dosud odměny paušálně určovala sazba vyhlášky ministerstva spravedlnosti, nově bude moci činit maximálně jednonásobek dlužné částky. Rozhodl o tom Ústavní soud.

Soud sníží odměny advokátům. Kvůli drobným dluhům už o desetitisíce nepřijdete
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Ústavní soud rozhodl, že odměna pro advokáta za vymáhání bagatelních částek do 10 tisíc korun nebude nově dána sazebníkem vyhlášky ministerstva spravedlnosti, ale bude se odvíjet od původní dlužné částky, a to maximálně do výše jejího jednonásobku. V případě pokuty za jízdu na černo si tak bude advokát nově moci naúčtovat místo dosavadních šesti tisíc maximálně tisíc korun.

Je to spravedlivé

"S ohledem na nutnost dodržení principu proporcionality mezi výší vymáhané částky a náhrady nákladů je spravedlivé, aby výše odměny za zastupování žalobce advokátem byla určena jen jako ekvivalent jednonásobku vymáhané jistiny," řekla serveru Týden.cz mluvčí Ústavního soudu Jana Pelcová.

Nový nález ovlivní všechny - včetně rozběhnutých tzv. "formulářových žalob", kdy advokát podává žaloby ve stejné věci na různé dlužníky a má už k tomu připravený formulář. Vedle vymáhání dlužných pokut za jízdu na černo se jedná například o dluhy na energiích, za regulační poplatky u lékaře, spotřebitelské úvěry a podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…