Soud v Norsku začne řešit odvolání Češky Evy Michalákové

25.05.2016 6:23

Norský soud dnes začne projednávat odvolání Evy Michalákové proti loňskému rozhodnutí úřadů o zbavení rodičovských práv k oběma synům a adopci mladšího chlapce. Měl by se zabývat i původním návrhem matky na vrácení synů do její péče. Podle podporovatelů rodiny Michalákových má být jednání soudu v Hokksundu zahájeno v 9:00 SELČ, skončit má v pátek. Advokátka Michalákové Dora Boková již dříve uvedla, že verdikt se rodina na konci řízení v soudní síni nedozví a bude muset počkat až na doručení písemného rozsudku.

Soud v Norsku začne řešit odvolání Češky Evy Michalákové
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

Nyní desetiletý Denis a osmiletý David, kteří se narodili v Norsku, vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách. Norská sociální služba bratry rodičům odebrala před pěti lety kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání. To se neprokázalo. Soud ale tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Michaláková, která žije trvale v Norsku, proto předloni požádala o přezkoumání případu a svěření dětí do péče, loni na podzim norské úřady rozhodly, že ji zbaví rodičovských práv a mladší chlapec bude dán k adopci. Proti rozhodnutí o adopci se odvolává i otec hochů, jemuž úřady rodičovská práva ponechaly.

Odvolací soud se měl konat už v únoru, nepodařilo se ale zajistit tlumočníky. Tento týden byla norská advokátka Michalákové informována, že soud vyměnil před řízením soudce. Při soudním jednání podpoří matku český stát, který soudu poslal své stanovisko. Kritizuje mimo jiné to, že se rodina se syny nemůže vídat, přestože o to má zájem.

Norská strana se od začátku odmítá ke kauze vyjadřovat s ohledem na ochranu soukromí chlapců. Norská ambasáda nicméně již dříve uvedla, že úřad děti Michalákovy neodebral bezdůvodně a že matka českým úřadům o případu předala neúplné informace.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…