Souhlas se stykem? Marek Benda o znásilnění. Proti proudu. „Feri? No...“

10.06.2021 8:54

„Jestli se tváříte, že největší problém dneška je, že tady máme obrovské množství znásilnění, které není postihováno, no tak si myslím, že se máme zaměřit na ty, jak řešit ty skutečné násilné činy,“ utnul v Událostech, komentářích ČT debatu o zpřísnění příslušných zákonů poslanec Marek Benda (ODS). Zlepšil by možnost nahlašování sexuálních deliktů, ale neví, zda pracovat se souhlasem s pohlavním stykem. „Já samozřejmě Dominika Feriho znám, tykáme si, respektuji ho, přijde mi to trošku jako předčasné odsouzení ze strany médií a sociálních sítí,“ řekl na konto případu exposlance TOP 09.

Souhlas se stykem? Marek Benda o znásilnění. Proti proudu. „Feri? No...“
Foto: Repro ČT24
Popisek: Poslanec ODS Marek Benda v Událostech komentářích

Ve Sněmovně se debatovalo o možném zpřísnění trestů za znásilnění. Dělo se tak na mimořádné schůzi, o jejíž svolání usilovala po aféře Dominika Feriho poslankyně ANO Barbora Kořanová. Ve studiu ČT vysvětlovala, proč považovala za důležité svolat mimořádnou schůzi. Podle Kořanové je třeba dostat do legislativy spojenou se znásilněním myšlenku projevení nesouhlasu se sexem. Dostat tam projev vůle poškozené. Toto podle ní ve stávající legislativní úpravě chybí.

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16174 lidí

Upozornila na to, že většina zemí EU má definici trestného činu znásilnění postavenou na překonání odporu oběti agresorem. Jen 8 evropských zemí má definici znásilnění postavenou na souhlasu a nesouhlasu.

Důrazně odmítala, že by toto téma využívala v předvolebním čase proti TOP 09, jejímž poslancem Dominik Feri odedávna byl.

„Já samozřejmě Dominika Feriho znám, tykáme si, respektuji ho, přijde mi to trošku jako předčasné odsouzení ze strany médií a sociálních sítí. To já odmítám, žijeme v právním státě. Ctím presumpci neviny. Nebudu absolutně lhát, že ta kauza nevyvolala celou tuhle problematiku, ten začátek celé téhle diskuse,“ poznamenala Kořanová.

Nijak se ale netajila tím, že ji znechutilo to, jak se ke kauze Dominika Feriho postavil např. čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nebo senátor TOP 09 Tomáš Czernin.

Kořanová kroutila hlavou i nad předsedou ODS Petrem Fialou, který v nedělních Otázkách Václava Moravce prohlásil, že se nebude k výrokům Karla Schwarzenberga vyjadřovat, protože Karel Schwarzenberg je taková osobnost, že svá prohlášení má vyložit zájemcům sám.

„Slova Karla Schwarzenberga, to nemusí nikdo vysvětlovat. On je taková osobnost, že je má vysvětlit sám,“ zdůraznil Fiala.

„V Otázkách Václava Moravce mi přišel neuvěřitelný ten jeho výrok,“ vypálila Kořanová. A výrok Fialy si přeložila po svém. „Já ho klidně odcituji. Řekl, že pan Schwarzenberg je taková výrazná osobnost, že je jedno, co říká. To zaznělo v Otázkách Václava Moravce,“ zdůraznila. „Nevím, jestli jsem ho citovala přesně,“ dodala po chvilce.

Poslanec ODS Marek Benda v Událostech, komentářích Kořanové oponoval, že si není jist tím, že novou legislativní úpravu opravdu potřebujeme.

„Já se hlavně bráním představě, že to máme řešit ve dnech a týdnech. To se asi shodneme s kolegyní, že to je úkol pro příští volební období,“ zdůraznil Benda před kamerami veřejnoprávní televize.

V úpravách legislativy by byl opatrný, aby to v konečném důsledku nevedlo k tomu, že se vlastně muži a ženy budou bát seznamovat.

„Jestli se tváříte, že největší problém dneška je, že tady máme obrovské množství znásilnění, které není postihováno, ... no tak si myslím, že se máme zaměřit na to, jak řešit ty skutečné násilné činy,“ řekl Benda s tím, že obětem se má usnadnit nahlašování takovýchto zločinů. „Nevím, jestli do toho plést souhlas,“ upozornil Benda.  

Pokud jde o Karla Schwarzenberga, ten podle Bendy pronesl nevhodný výrok, nebude ho hájit, ale když je někomu 80 let, lze se zamyslet nad tím, zda jeho výrok není nadčasový.

V obecné rovině konstatoval, že by muži měli přistupovat k ženám s respektem. „Muži by měli být galantní a pokud nejsou, tak je to špatně."

„Kdyby takový výrok pronesl politik ANO, tak víme, co se strhne,“ rozčilovala se Kořanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…