Soupeřka Okamurova tchána odstoupila

11.12.2013 8:30

Kandidátka České strany národně sociální (ČSNS) Anna Grabowská z Prahy odstoupila z doplňovacích voleb v senátním obvodu 80, který tvoří Zlínsko a část Uherskohradišťska. ČTK to dnes řekl předseda ČSNS Michal Klusáček. Do voleb tak půjde zřejmě devět kandidátů, mimo jiné i otec přítelkyně Tomia Okamury. O registraci kandidátů rozhodne zlínský magistrát ve čtvrtek. Místo senátora uvolnil loni zvolený Tomio Okamura, který uspěl se svým hnutím Úsvit přímé demokracie ve sněmovních volbách a stal se poslancem. Senátorský mandát mu tak zanikl.

Soupeřka Okamurova tchána odstoupila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Loni v říjnu se o mandát senátora utkalo sedm kandidátů. Nejvážnějším soupeřem Okamury byl zlínský hejtman Stanislav Mišák (ČSSD). Ve druhém kole voleb ale získal jen 34 procent hlasů a do Senátu se dostal jeho soupeř. Sociální demokraté tentokráte posílají do voleb krajskou zastupitelku, bývalou krajskou radní a někdejší starostku Brumova - Bylnice na Zlínsku Milenu Kovaříkovou.


Z šesti minule neúspěšných kandidátů si volby zopakuje jen předsedkyně Sdružení místních samospráv Jana Juřenčáková, která byla v obvodu 80 v letech 2006 až 2012 senátorkou za hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Nyní kandiduje za hnutí Nezávislí. STAN a Zlínské hnutí nezávislých nominovalo hudebnici Zuzanu Lapčíkovou, kterou podpořila i TOP 09 a podle vyjádření Lapčíkové také Strana zelených.


Vlastního kandidáta nepostavilo ani hnutí ANO 2011. Podpořilo zástupce hnutí Úsvit, lékaře a otce Okamurovy přítelkyně Pavla Talaše z Napajedel. Lidovci do senátních voleb vyslali starostu Uherského Brodu Patrika Kunčara. Komunisté vsadili na zlínského zastupitele Radomíra Rafaju a za ODS bude kandidovat bývalý hejtman a nynější krajský zastupitel i předseda strany ve Zlínském kraji Libor Lukáš.


Z mimoparlamentních stran jde do voleb Česká pirátská strana, která nominovala bývalého pracovníka zlínského magistrátu, aktivistu Luďka Maděru, i Strana svobodných občanů, za kterou se o mandát senátora pokusí živnostník z Otrokovic Jiří Remeš. Svého kandidáta po debaklu ve sněmovních volbách nenavrhla Strana práv občanů - zemanovci.


Prvním senátorem v obvodě 80 byl v letech 1996 až 2006 nynější krajský předseda lidovců Jiří Stodůlka. Ve volbách v roce 2006 ho ale porazila Juřenčáková. Loni se tam senátorem stal Okamura. Senátní volby se v obvodě uskuteční o druhém lednovém víkendu. Nový senátor bude zvolen jen na zbytek Okamurova mandátu, tedy do podzimu 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …