Špatná hospodářská čísla o naší životní úrovni: horší a horší

31.07.2013 14:35

Životní úroveň v České republice se za poslední čtyři roky vzdaluje od průměrné úrovně Evropské unie. Ukazatel od roku 2009 klesá či stagnuje, v loňském roce bylo Česko na 79 procentech průměru celé EU.

Špatná hospodářská čísla o naší životní úrovni: horší a horší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

Za loňský rok byla Česká republika na 79 procentech průměru Evropské unie, ovšem když se bude srovnávat pouze se „starými“ zeměmi EU, činí to 72,5 procenta.

Na žebříčku měřeném paritou kupní síly skončilo Česko na 20. místě evropských zemí, čistě v EU to je 17. pozice. Stále je však na tom z okolních zemí střední Evropy nejlépe, kromě Rakouska. To se pohybuje na 131 procentech.

Nejlépe je na tom s životní úrovní Lucembursko se 272 procenty, nejhůře pak Bulharsko se 47 procenty průměru Evropské unie. Informovala o tom analytička Českého statistického úřadu (ČSÚ) Drahomíra Dubská.

Zároveň dodala, že výsadní pozice Prahy oproti ostatním regionům se zmenšuje. V Praze byl předloni HDP na obyvatele 768 tisíc korun, v roce 2008 797 tisíc. "Výrazná disproporce vývoje Prahy a ostatních regionů od roku 2009 slábne," uvedla Dubská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…