Špatná zpráva pro nadnárodní gigant Google: Ve Francii má útrum, další země mohou následovat

13.04.2020 16:53

Velká rána pro společnost Google. Google bude muset ve Francii platit za právo používat titulky, obrázky a úryvky vydavatelů zpravodajství, pokud je bude chtít používat v aplikaci Google Zprávy. „Google se jednostranně rozhodl, že v rámci svých různých služeb již nebude zobrazovat úryvky článků, fotografie a videa, pokud jim to vydavatelé neposkytnou zdarma,“ znělo odůvodnění. Informoval o tom server searchenginejournal.com.

Špatná zpráva pro nadnárodní gigant Google: Ve Francii má útrum, další země mohou následovat
Foto: repro Wiki
Popisek: Logo společnosti Google

Google prohrál spor ve Francii. Informoval o tom server searchenginejournal.com. Nyní bude muset Google odškodnit francouzské vydavatele zpráv za používání jejich obsahu. Rozhodnutí francouzského úřadu pro hospodářskou soutěž obviňuje společnost Google z nedodržování francouzských zákonů, které nařizují digitálním organizacím vyjednat spravedlivou cenu za používání obsahu.

Celý článek ZDE:

Bylo zjištěno, že činnosti společnosti Google poškozovaly francouzské zpravodajské organizace, které byly nuceny dodržovat podmínky společnosti Google, jež umožňují bezplatné používání jejich obsahu ve Zprávách Google. V rozhodnutí bylo též uvedeno, že Google, spíše než aby splnil požadavek z roku 2019, kdy měl vyjednat spravedlivý platební systém se zpravodajskými organizacemi, místo toho jednoduše přestal zobrazovat francouzské zprávy.

Anketa

Zeman by si přál, aby vládní koalice ANO a ČSSD pokračovala i po volbách. Souhlasíte?

hlasovalo: 16307 lidí

„Google se jednostranně rozhodl, že v rámci svých různých služeb již nebude zobrazovat úryvky článků, fotografie a videa, pokud jim to vydavatelé neposkytnou zdarma. V praxi drtivá většina vydavatelů tisku udělila společnosti Google bezplatné licence na používání a zobrazování jejich chráněného obsahu, a to bez vyjednávání a bez jakékoli odměny od společnosti Google,“ bylo uvedeno v odůvodnění.

Google má nyní podle serveru tři měsíce na to, aby začal v dobré víře vyjednávat se zpravodajskými vydavateli a aby jim začal platit za právo užívat titulky, obrázky a úryvky zpráv. Google dále musí do čtyř týdnů odeslat zprávu, ve které podrobně popíše, jak postupuje, a poté je bude zasílat každý měsíc.

„Vedeme diskuse s velkým počtem vydavatelů zpravodajství, abychom zvýšili naši podporu a investice ve prospěch tisku. Budeme dodržovat rozhodnutí úřadu pro hospodářskou soutěž, které právě analyzujeme, a budeme pokračovat v těchto jednáních,“ uvedl Richard Gingras, viceprezident pro zpravodajství společnosti Google.

Jde o velkou ránu pro Google, protože se zdá, že se tímto rozhodnutím vytváří precedens pro společnost Google, že bude muset vydavatelům zpravodajství za užívání titulků, obrázků a úryvků platit. Google se vždy hájil tím, že to je pro vydavatele dobré, neboť jim prý zajišťoval uživatele, kteří poté servery zpravodajských vydavatelů navštěvovali. Francouzský regulátor hospodářské soutěže však údajně zjistil přesný opak. Zjistil tedy to, že takto nastavený systém Googlu jednotlivé vydavatele poškozoval. Není však jasné, jaké změny toto rozhodnutí bude mít ve zbytku světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…