Špatně píšete o Ukrajině! Velvyslanec pokáral českou redakci a vyzval: Pište i hezké věci

26.03.2019 0:00

Jsou občané řádně informováni o tom, co se děje na Ukrajině? podle ukrajinského velvyslance Jevhena Perebjinise nikoliv. Ohradil se proti serveru iDNES a Mladé Frontě Dnes, která prý tendenčně a negativně informuje o dění v jeho zemi. Vadí mu zejména rozhovory. V jednom z nich prý mluvila poslankyně Janukovyčovy strany a šířila lži.

Špatně píšete o Ukrajině! Velvyslanec pokáral českou redakci a vyzval: Pište i hezké věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nášivka Ukrajina

Velvyslanec se ohradil formou otevřeného dopisu, který velvyslanectví zveřejnilo na sociálních sítích. Hned na úvod velvyslanec uznává, že si médium může určovat redakční politiku. „Nicméně jsme si nemohli nevšimnout určité negativní tendence, která se v poslední době ve vašem médiu ve vztahu k Ukrajině objevuje,“ tvrdí velvyslanec s tím, že tato tendence znepokojuje jak jeho, tak Ukrajince žijící v Česku, kterých je podle dat z roku 2018 v České republice přibližně 125 tisíc. Články MF Dnes prý jednostranně černě vykreslují situaci v jejich domovině.

Anketa

Zeman by nejraději zrušil Senát Parlamentu ČR. Má v tom pravdu?

95%
5%
hlasovalo: 16434 lidí

Perebjinis připomíná, že se na redakci obrátil již v roce 2017 za reportáž Adama Hájka, který prý porušil ukrajinské zákony, když pronikl na Donbas, a jehož tři reportáže o Doněcku prý oplývaly romantizujícím líčením a glorifikací zločinců, kteří okupují část ukrajinského území a miliony Ukrajinců si vzali jako rukojmí. A upozornil, že nedávno Mladá fronta uveřejnila mapku, kde nebyl Krym zanesen jako součást ukrajinského území, což podle velvyslance porušuje mezinárodní právo.

Nejvíce leží na srdci velvyslanci rozhovory. Olena Bondarenko, s níž rozhovor proběhl, je podle něj stoupenkyně tvrdého jádra uprchlého exprezidenta Janukovyče. „Zcela nepokrytě šíří lži a manipulace ohledně tragických událostí v Kyjevě v období zimy 2013–2014, na nichž se jako poslankyně tehdejší vládní Strany regionů minimálně nepřímo podílela,“ obvinil ženu. Rozhovor je podle velvyslance plný nepodložených informací o černých seznamech, tajných věznicích či obrovském zvýšení ceny plynu. Velvyslanec neshledal vhodný ani rozhovor s  Dagmar Martínkovou, která prý také popisuje situaci pouze černě, a volynští Češi a jeho krajané by se proti nim údajně taktéž ohradili.

„Uveřejnění hned dvou interview v takto krátké době s lidmi, kteří vidí Ukrajinu výhradně v negativním světle, významně zkresluje obraz naší země v očích čtenářů dostávajích informace o aktuálním dění ve světě jen z vašeho média. Jsem velice překvapen, že respektovaný český deník, jakým Mladá fronta DNES byla a je, zvolil strategii informovat o Ukrajině jen negativně – nebo nijak.“

Velvyslanec dodává, že i když má Ukrajina problémy, všechno tam není negativní; a vyběr vypovídajících je zcela v režii redakce. Byl by rád, kdyby deník na Ukrajinu nahlížel barevně, a nikoliv černobíle, a i z pozitivního úhlu pohledu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…