Špidlův důchod dosáhne sto tisíc měsíčně. Jiní na tom zdaleka tak dobře nebudou

01.10.2015 18:36

Profesor Martin Potůček, předsedající odborné komise pro důchodovou reformu, promluvil ve čtvrteční Kauze dne nejen o tom, co ve stáří potká dnešní třicátníky, ale i mladší ročníky. Nepříliš pozitivní vizi předestřel především osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ). To expremiér Vladimír Špidla bude v důchodu velmi spokojen.

Špidlův důchod dosáhne sto tisíc měsíčně. Jiní na tom zdaleka tak dobře nebudou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Pokud dnešní třicátníci a mladší ročníky nechtějí v důchodu třít bídu s nouzí, musejí se v první řadě starat o to, aby měli stabilní a co nejtrvalejší zaměstnání. „V tomto to budou mít těžší, než jsem měl kdysi já,“ uznal Potůček. Problém vidí už v různých flexibilních formách zaměstnání. „Začal bych např. OSVČ. Ty současný systém příliš nenutí ke spoření a hrozí, že tyto osoby jednou spláčou nad výdělkem. My na to dlouhodobě upozorňujeme,“ varoval Potůček.

Doporučil by jim, aby si více spořili, pokud jim to umožňují výdělky. Zásadní položku představují také náklady na bydlení, a pokud máte vlastní bydlení, jsou tyto náklady podstatně nižší, pročež je to velmi dobrá investice na stáří.  

A jak se vám pracuje s člověkem, který bude pobírat penzi přesahující sto tisíc měsíčně?“ ptal se v závěru vysílání Jaroslav Plesl, šéfredaktor MF Dnes. „Máte na mysli pana vicepremiéra Babiše?“ ptal se Potůček. „Mám na mysli pana Vladimíra Špidlu, poradce premiéra Sobotky, jehož důchodový věk se blíží a bude pobírat penzi přesahující sto tisíc korun měsíčně,“ doplnil Plesl. „Tak to jste informovanější než já. Já nevím, jakou bude mít pan Špidla penzi, ale musím říci, že se mi s ním spolupracuje docela dobře.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…