Špion s kufrem: Nejde to zjistit, napsal Ondřej Kundra. A šíří se vtipné FOTO

11.05.2020 11:07

Reportéři týdeníku Respekt Ondřej Kundra a Jaroslav Spurný se v dnešním vydání zabývali opět 'mužem s ricinem'. Alespoň tak se přezdívá zpravodajci, který měl přiletět letos v březnu z Moskvy do Prahy. A měl mít s sebou právě dávku jedu ricin, který ruské tajné služby již minimálně dvakrát použily ve dvou vražedných atentátech na lidi v západní Evropě za časů Sovětského svazu, píše Respekt.

Špion s kufrem: Nejde to zjistit, napsal Ondřej Kundra. A šíří se vtipné FOTO
Foto: archiv OK
Popisek: Novinář časopisu Respekt Ondřej Kundra

Poté, co bezpečnostní složky muže vyhodnotiliy jako bezpečnostní riziko pro primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a starosty Pavla Novotného a Ondřeje Koláře, dostali tito tři muži policejní ochranu. Špiona s diplomatickým pasem měl po příletu do Česka čekat vůz ruské ambasády společně s řidičem velvyslanectví.

Anketa

Máte důvěru v Bezpečnostní informační službu (BIS) ?

4%
96%
hlasovalo: 18676 lidí

"Zda chtěl ruský zpravodajec starostům opravdu ublížit, nebo jestli šlo o ruskou zpravodajskou operaci s nejasným či zastrašovacím cílem, nelze v tuto chvíli říci. Stejně tak není jasné ani to, zda – kdyby k tomu došlo – měl nebezpečnou zásilku použít on sám, nebo někdo další," píše Kundra se Spurným.

A dodává, že česká vláda brala od začátku věc vážně. Starosty i primátora varovali ministři, kteří o celé věci věděli, a sdělili jim, že situace je vážná a ať neodmítají ochranu. Šéf české diplomacie Tomáš Petříček pak hovořil s ruským velvyslancem v Praze a varoval jej před jakýmkoliv násilným krokem ze strany Ruska. 

"Ruská vláda reagovala na zjištění Respektu o hrozbě ricinem zapíráním, přes svého mluvčího tvrdila, že to 'vypadá na další novinářskou kachnu'," píše Kundra. Ruské výhrůžky českým politikům nakonec řešila i Severoatlantická aliance, kdy je například jasně odmítl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Světem internetu se nyní začal šířit obrázek parodující dnešní vydání Respektu. Na něm je v originálu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) a dotaz k tomu, jak dlouho ještě budeme nosit roušky.

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…