Spisovatel se rozjel: Zatímco se Zemanem jsem se cítil bezmála jako Ježíš, s Babišem se ve mně probouzí monstrum

16.09.2017 17:43

Spisovatel David Zábranský se ve svém komentáři v MF Dnes rozhovořil o tom, jak mu šéf hnutí ANO Andrej Babiš zkazil povznesený život.

Spisovatel se rozjel: Zatímco se Zemanem jsem se cítil bezmála jako Ježíš, s Babišem se ve mně probouzí monstrum
Foto: repro ČT
Popisek: Andrej Babiš ve sněmovně

„Loni jsem napsal divadelní text, ve kterém jsem do jisté míry hájil prezidenta Miloše Zemana. Byl to stylizovaný monolog, který pak v Praze i jinde na prknech přednášel okouzlující Stanislav Majer,“ poznamenal úvodem Zábranský s tím, že se jednalo samozřejmě o uměleckou nadsázku. „Spíš než o obhajobu Zemana nám šlo o to, aby si nejdřív zametli před vlastním prahem jeho kritici. Aby se naučili myslet konzistentně a chovat morálně, když už si morálku a kultivovanost často berou do pusy,“ sdělil jasně. 

Podle jeho slov však Zemana dokáže osobně hájit i v civilním životě. Přinejmenším jej vzít na milost, jak podotýká. „Neumím ho zatratit a neumím si z něj dělat trapnou srandu, jako to umí třeba Petr Kukal, který spravuje twitterový účet ministerstva kultury,“ sdělil Zábranský.

A začal se vyjadřovat také k šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, s nímž se mu podle jeho slov život nepříjemně komplikuje. „Zatímco se Zemanem jsem se cítil bezmála jako Ježíš, který bere na milost každou lidskou bytost, s Babišem se ve mně probouzí monstrum, které by bezodkladně začalo s ukřižováním. Nechápu, kde se ve mně ten soudcovský zápal bere, a neumím Babišovi odpustit, že takhle narušil můj pěkně nalinkovaný samolibý život,“ sdělil. 

Podle jeho slov se z něj stal s Babišem chemik a experimentátor, kdy si pravidelně nasazuje ochranné brýle a zkouší k chemické složce Babiš přihazovat různé jiné prvky – nikdy však podle jeho slov nevyleze nic jiného než absolutně nedůvěryhodná postava.

Vždycky se z té zkumavky nakonec vyvalí hustý dým. V rámci experimentů dále stahuji zvuk; dám na dálkovém ovladači ‚mute‘, když Babiš někde mluví, a sleduji pouze jeho tvář a rty,“ popsal Zábranský, že Babišova tvář a její pohyby v sobě nesou jasnou zprávu o tom, že z ní mluví někdo, komu nemůže věřit. 

„Babišův smutek a skromnost nejsou smutkem a skromností; jeho zásadní ohrazení nejsou zásadními ohrazeními. Nikdy nevidím nic než kalkul, možná následování rad jeho týmu: Teď se drž při zdi; teď zaútoč. Neautentičnost a sklon k fabulování v míře, kterou jsem v české politice nezažil,“ kritizoval bývalého ministra financí. Následně dodal, že se obává, že toto je právě ta radikálně zvýšená míra falše, co pro naši zemi představuje největší hrozbu od roku 1989.
 
„Musím nad sebou lámat hůl, když si uvědomím, že mám kvůli Babišovi chuť podepsat petici nebo udělat něco ještě horšího. Jít k volbám. Já a jít k volbám...“ poznamenal. Obává se však, že kdyby se stal Babiš premiérem, měli bychom v čele státu jen jakousi prázdnou slupičku, jakousi ambiciózní autoloutku, vládnoucí i bezvládnou.
 
„Nechtěl bych být v kůži lidí, kteří Babišovi dělají kampaň. Žijeme sice v cynickém světě, to je fakt, pravda je ohebná, taky fakt, silnější přežije, taky fakt, ale – protlačit Babiše na premiéra prostě není totéž jako protlačit konkrétní zubní pastu do našich koupelen. Prostě není. Je to zahrávání si s osudem jedné země. A to není ani trochu cool,“ uzavřel.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…