Spojené státy stojí za Tureckem, ohlásil Obama

01.12.2015 11:25

Spojené státy podporují právo Turecka na sebeobranu, zároveň ale volají po urovnání vztahů mezi Ankarou a Moskvou. Dnes to na schůzce s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem na okraji klimatické konference v Paříži prohlásil americký prezident Barack Obama.

Spojené státy stojí za Tureckem, ohlásil Obama
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Oba státníci se během společného setkání věnovali nedávnému sestřelení ruského bombardéru na turecko-syrské hranici, kvůli kterému výrazně vzrostlo napětí mezi Moskvou a Ankarou.

Obama označil radikální hnutí Islámský stát (IS), které ovládá rozsáhlé oblasti v Sýrii a Iráku, za společného nepřítele jak Washingtonu, tak Ankary a Moskvy.

Erdogan prohlásil, že Turecko hodlá v boji proti IS vytrvat a že rovněž usiluje o zmírnění napětí s Ruskem. Turecký premiér Ahmet Davutoglu dnes mezitím vyzval k vytvoření vojenských komunikačních kanálů s Moskvou, který by opakování nedávného incidentu zabránily.

Podle Erdogana ruské letectvo opakovaně útočí v oblastech, kde žádní bojovníci IS nepůsobí

Obama také řekl, že USA se snaží přimět Rusko, aby zaměřilo své nálety v Sýrii na pozice IS a ne na povstalce, kteří mají americkou podporu. Rusko je klíčovým spojencem syrského autoritářského prezidenta Bašára Asada.

Podle Erdogana ruské letectvo opakovaně útočí v oblastech, kde žádní bojovníci IS nepůsobí, například na regiony ovládané syrskými Turkmeny na pomezí s Tureckem. Právě do této oblasti trosky sestřeleného ruského letounu dopadly. Zatímco Ankara tvrdí, že ruský stroj byl sestřelen nad Tureckem, Moskva popírá s tím, že letoun byl zničen v syrském vzdušném prostoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…