Společná evropská kandidátka. Pekarová a Jurečka se těší. Vondra jim zchladil hlavy

21.03.2023 16:10 | On-line

Místopředseda ODS a europoslanec Alexandr Vondra se v Lidových novinách vyjádřil k tomu, zda by v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu měla kandidovat společně ODS s TOP 09 a lidovci. Vládní TOP 09 a lidovci by společný postup uvítali, ODS však váhá.

Společná evropská kandidátka. Pekarová a Jurečka se těší. Vondra jim zchladil hlavy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

„Vedeme o tom v ODS diskusi a shodli jsme se na tom, že je dost času na konečné rozhodnutí. Můj osobní postoj je hodně rezervovaný. Volby do Evropského parlamentu mají jiný charakter, jsme v EP v jiných frakcích a u hlasování se mezi námi projevují značné rozdíly,“ zdůraznil pro Lidové noviny Vondra. 

Ostatní členové koalice Spolu spoléhají na brzká jednání. Lidovci však hovoří o tom, že jasno by mohlo být už v dubnu. Lídrem eurokandidátky by měl být právě Alexandr Vondra, což by znamenalo po dvaceti letech změnu – byl by místo Zahradila.  

Vondra se v minulých dnech mimo jiné vyjádřil pro server Echo24.cz k Euro 7. Podle mnohých kritiků by zavedení této normy do praxe znamenalo likvidaci automobilu jako dopravního prostředku pro široké vrstvy. Jedním z nich je právě i Vondra.

„Evropská komise nás podrazila. Její místopředseda pro Green Deal Frans Timmermans opakovaně sliboval, že projdou-li nulové limity na CO2 u osobních aut v roce 2035, tak Euro 7 bude jenom taková light verze. Když ji pak loni v listopadu zveřejnil, bylo to všechno jiné, jenom ne light verze. Návrh je velmi tvrdý, může mít dalekosáhlé důsledky, ne někdy za deset let, ale prakticky okamžitě. Je to útok na automobilitu jako takovou. České předsednictví, jinak vcelku úspěšné, udělalo jednu chybu, když paní ministryně Hubáčková slibu uvěřila a nechala v říjnu ty limity na CO2 schválit v trialogu. Měla to odsunout, až uvidíme návrh na Euro 7, a nenechat se uchlácholit Timmermansovým šidítkem. Nemůžeme jen důvěřovat, musíme prověřovat. Všechno v EU je tvrdý výměnný obchod. Deal musíme dělat ve dveřích a nenechat dveře zaklapnout dřív, než dostaneme protihodnotu,“ uvedl Vondra, co mu nejvíce vadí na Euro 7.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vůbec nejlepší by bylo,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemirek.53 , 21.03.2023 16:52:05
kdyby ve volbách do EP neuspěl ani jeden z kandidátů "pětikolky"!

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…