Spolek Za vodu pro lidi protestuje proti těžbě u Moravského Písku. Lidem rozdal stovky obálek, které mají poslat na ministerstvo

31.08.2019 21:48

Spolek Za vodu pro lidi, který usiluje o to, aby se netěžil štěrkopísek v místě zdroje pitné vody Bzenec-komplex, dnes uspořádal happening proti těžbě ve Veselí nad Moravou. Lidem na akci Přístav plný života rozdával obálky se štěrkem i poštovní známkou, které mají posílat na Ministerstvo životního prostředí jako formu protestu, řekla ČTK za spolek Hana Habartová. Obálek se dnes rozdalo zhruba 200 a spolek bude v iniciativě pokračovat.

Spolek Za vodu pro lidi protestuje proti těžbě u Moravského Písku. Lidem rozdal stovky obálek, které mají poslat na ministerstvo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cisterna s pitnou vodou, ilustrační foto

„Chceme, aby lidé obálky postupně posílali příští týden. Něco rozešleme sami, něco si lidé chtěli poslat. V pondělí dáme také na facebook naše další plány a text dopisu, který lidé mohou na ministerstvo posílat, trochu štěrku do obálky má každý,“ řekla Habartová.
 
Boj mezi investorem, jímž jsou České štěrkopískovny, a obcemi a dalšími institucemi, se táhne léta. Případná těžba budí značné averze kvůli tomu, že je v prostoru Bzenec-komplex, který zásobuje pitnou vodou zhruba 100.000 lidí především na Hodonínsku.
 
Aktuálně je situace taková, že Český báňský úřad stanovil v lednu dobývací prostor, proti němuž podal odvolání Jihomoravský kraj a 30 obcí. Nyní se čeká, jak odvolání dopadne. Ani stanovení dobývacího prostoru ještě není povolení k těžbě. Vyjadřuje způsob využití území. O povolení musí báňský úřad rozhodnout v samostatném řízení.
 
Obce i kraj se chtějí bránit i soudně, za pravdu jim dalo také stanovisko ombudsmanky.
 
Proti rozhodnutí báňského úřadu se odvolaly rovněž hodonínské vodovody a kanalizace, které zastupují mnoho obcí včetně Moravského Písku.
 
Zdroj pitné vody nazvaný Bzenec-komplex je na pomezí Moravského Písku na Hodonínsku v Jihomoravském kraji a Uherského Ostrohu na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji. Je to pátý největší zdroj v republice. Obavy o jeho možné nevratné poškození vyjádřili v minulosti i jihomoravští hygienici.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…