Spravedlivé exekuce? Poslanci to zazdili, říká člen vedení komory

07.10.2020 11:47

Ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se po několika odkladech a zdrženích dostal 23.9. k projednání novely občanského soudního řádu a exekučního řádu jejímž nosným tématem mělo být zavedení koncentrace řízení nebo případně teritoriality soudních exekutorů. Jde o historicky největší novelizaci za celou dobu existence exekučního řádu. Někteří odborníci se ale pozastavují nad jejím smyslem.

Spravedlivé exekuce? Poslanci to zazdili, říká člen vedení komory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exekuce, ilustrační foto

„Osobě znalé prostředí jistě neuniklo, že se jedná v podstatě o tutéž novelu, kterou se Ministerstvo spravedlnosti neúspěšně pokouší prosadit již více než 4 roky. K novele se sešlo mimořádně velké množství pozměňovacích návrhů, některých poměrně racionálních a některých bez valnějšího smyslu,“ říká člen prezidia Exekutorské komory ČR Martin Tunkl.
 

Anketa

Bude Mikuláš Minář v politice úspěšný?

4%
96%
hlasovalo: 12987 lidí
 
„Po aktuálním projednání novely a pozměňovacích návrhů na půdě Ústavně právního výboru je však nyní již zřejmé, že debata o lepším a smysluplnějším řešení exekučního prostředí pozbyla smyslu. Členové výboru se jednoznačně postavili proti ministerstvem prosazované koncentraci i proti místní příslušnosti soudních exekutorů v jakékoli jim představené podobě. Je přitom z mého pohledu poněkud zarážející, že systémovou úpravu exekučního prostředí odmítli i poslanci, jejichž domovské strany se v programovém prohlášení vlády zavázaly zabývat se a případně prosadit některou z výše uvedených úprav exekučního prostředí,“ dodává Tunkl.
 

Anketa

Kdo bude po volbách 2021 předsedou z nich vzešlé vlády?

hlasovalo: 19174 lidí
Ústavně právní výbor navrhuje vypustit z novely koncentraci exekucí a zároveň zásadně nesouhlasí s předloženými návrhy zavádějícími místní příslušnost soudních exekutorů. „A právě na tomto místě se mi do mysli vtírá otázka: Komu bude taková kostra novelizačního předpisu ku prospěchu? Má vůbec ještě smysl se nadále zabývat projednáváním předmětného materiálu, když jeho nosné téma je takřka pasé?“ ptá se Tunkl. 
 
Člen prezidia Exekutorské komory ČR Martin Tunkl nabízí další možnosti, nad kterými by se mohlo zamýšlet. „Stále je čas zamyslet se nad rozumnou kompromisní variantou nepravé místní příslušnosti soudních exekutorů. Ta může spočívat například v přidělování exekucí veřejnoprávních pohledávek soudním exekutorům na základě kolečka na krajské úrovni. Za zvážení by stála i alternativa v podobě zavedení místní příslušnosti pro bagatelní pohledávky. Vymáhání takových pohledávek, řekněme do 5.000 Kč bez příslušenství, by příslušelo soudnímu exekutorovi v pořadí určeném dle kolečka na úrovni krajských soudů,“ uvádí Tunkl.
 
V konečném důsledku podle Tunkla však čím dál více rezonuje přesvědčení, že další částečné novely exekučního řádu už postrádají smysl. „Původní exekuční řád z roku 2001 byl v průběhu let doslova rozbombardován více než padesáti dílčími novelami, po jejichž dopadu připomíná exekuční řízení daleko více křížovkářskou doplňovačku než ucelený právní předpis. Vždyť neustálé záplatování zákona, který je nyní děravější než sýr ementálského typu, s sebou nutně přináší pouze interpretační a aplikační potíže… které všem zúčastněným pouze škodí,“ uvedl na závěr Martin Tunkl. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…