Srandista Miroslav Kalousek podal sám na sebe udání

21.06.2013 12:56

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) senátorům řekl, že na sebe chce podat trestní oznámení kvůli korupci. Kolegové z vlády mu prý slíbili pozvání na večeři, když za ně na schůzi Senátu uvede jejich body a návrhy zákonů, což vyhodnotil jako korupční jednání.

Srandista Miroslav Kalousek podal sám na sebe udání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek svým prohlášením narážel na nynější kauzu exposlanců ODS, kteří se podle policie dopustili korupce tím, že se vzdali poslaneckých mandátů a přijali za to místa ve vedení firem se státní účastí.

Kalousek senátorům řekl, že slíbil zastoupit v Senátu ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09), ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu (ODS) a ministra dopravy Zbyňka Stanjuru (ODS) při projednávání jejich návrhů. "Oni mi slíbili, že když to předložím za ně, tak mě každý z nich pozve na večeři," uvedl.

"Když jsem se připravoval na toto jednání, tak jsem si uvědomil, že podle moderního výkladu trestního práva jsem se nepochybně dopustil korupčního jednání s cílem zajistit si osobní prospěch, na který nepochybně nemám nárok," řekl. "A protože jsem sliboval věrnost Ústavě a zákonům České republiky, jsem proto povinen podat na sebe v tomto vystoupení trestní oznámení," dodal.

U senátorů se jeho vystoupení s pochopením nesetkalo. Senátor ČSSD Jiří Dienstbier ho vyzval, aby se zdržel arogantního zlehčování situace.

Ministr financí dnešním vyjádřením reagoval na případ údajné korupce, v němž byli minulý týden obviněni tři bývalí poslanci ODS - Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr, a také nyní už bývalá šéfka kanceláře premiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová. Podle policie si trojice poslanců nechala slíbit od Nagyové a exnáměstka ministra zemědělství Romana Bočka výměnou za poslanecký mandát úplatek ve formě postů ve firmách, v nichž je majoritním akcionářem stát.

Policisté v rámci vyšetřování vyslechli ve čtvrtek i ministra Kalouska. Při odchodu Kalousek řekl novinářům, že konstrukce státního zástupce připomíná spíše třídní nenávist než právní názor. Ministr uvedl, že doufal, že trojice je obviněna z něčeho jiného, "než že se rozhodli pracovat". Kdyby prý tři obvinění exposlanci řešili situaci tím, že by odešli na pracovní úřad a pobírali sociální dávky na úkor daňových poplatníků, byli by to podle Kalouska bezúhonní občané. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…