Stále více šokující kauza: Policie mohla fízlovat počítač úplně kohokoliv. A strašně jednoduše

14.07.2015 7:27

Těžko uvěřitelný skandál otřásá českou policií. Ta si měla nechat na míru připravit viry, které by rozesílala na vybrané weby, a tak sledovala provoz na internetu. V hledáčku policejních hackerů byl i web ParlamentníchListů.cz. Dnešní Právo přichází s další šokující informací. Policie zřejmě navíc disponovala speciálním zařízením zvaným Injection Proxy, které je schopné sledovat, a dokonce i řídit síťový provoz bezdrátové sítě wi-fi. Mohla tak šmírovat kohokoliv.

Stále více šokující kauza: Policie mohla fízlovat počítač úplně kohokoliv. A strašně jednoduše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vozy

Zařízení vypadající jako obyčejný notebook v sobě má upravený operační systém a mnoho hackerských aplikací. Díky nim se policie mohla dostat do bezdrátové sítě v obchodních centrech či na půdě parlamentu. V případě, že se pak kdokoliv k síti přihlásil, mohl být sledován. A to při jakékoliv činnosti. 

Neuvěřitelné je, že policie v tu chvíli nemusela ani propašovávat do počítačů nějaký virus. Zkrátka jen sledovala celý internetový provoz.

Na celý skandál se přišlo díky tomu, že společnosti Hacking Team unikla databáze. Poptávku po výše uvedeném zařízení měla v roce 2011 zaslat česká společnost Bull, která nyní vystupuje pod jménem Atos IT Solutions and Services. Ta podle všeho nakupovala šmírovací programy pro policejní Útvar zvláštních činností. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…