Stamiliardy pryč! Ruští miliardáři se bouří. Kvůli Putinově invazi rychle chudnou

01.03.2022 17:59

V přepočtu asi o 1,8 bilionu korun přišli ruští miliardáři kvůli ukrajinskému konfliktu. Uvádí to žebříček agentury Bloomberg, že se tak děje zejména kvůli protiruským sankcím a následným pádům ruských společností na akciových trzích. Píše to server iDNES.cz.

Stamiliardy pryč! Ruští miliardáři se bouří. Kvůli Putinově invazi rychle chudnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Zřejmě největší propad zažil zakladatel ropné společnosti Lukoil Vagit Alekperov. Kvůli pádu akcií ropných a plynárenských společností přišel za několik dnů v přepočtu až o téměř 300 miliard korun. Obdobně na tom je také ruský plynárenský magnát Gennadij Timčenko, jenž měl přijít až o polovinu svého jmění.

Problémy má i podnikatel Roman Abramovič, jenž podle žebříčku mohl přijít kvůli ruské invazi na Ukrajinu až o desetinu svého bohatství. A přitom právě Abramovič měl před lety jako první současného prezidenta Vladimira Putina doporučit za nástupce tehdejší ruské hlavě státu Borisi Jelcinovi. Rusko-izraelského miliardáře pak kvůli silným vazbám na Západ měla žádat ukrajinská politická reprezentace o to, aby se mezi Ruskem a Ukrajinou pokusil zprostředkovat mír. 

Ruští miliardáři jsou tak kvůli současné situaci pod tlakem, bojí se o majetek. Přesouvají například jachty na místa, kam americké ani evropské právo nesahá. Ruskou invazi pak kromě některých úspěšných sportovců nebo umělců odsoudili i ruští miliardáři Oleg Děripaska a Michail Fridman. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…