Staňte se vegetariány, ušetříte přírodu. Vzkazuje expert z Člověka v tísni

08.08.2019 19:44

Do čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu zavítal Jan Svitálek, zemědělský konzultant z organizace Člověk v tísni. Vysvětlil posluchačům, jak se musí změnit zemědělství po celém světě, chceme-li ještě v maximální možné míře ochránit Zemi před globálním oteplováním. Mluvil mimo jiné o tom, že 850 milionů lidí ve světě nemá co jíst, ale současně dvě miliardy lidí trpí obezitou.

Staňte se vegetariány, ušetříte přírodu. Vzkazuje expert z Člověka v tísni
Foto: František Havlát
Popisek: Soustava mezí, zabraňující erozi půdy

Před novináře předstoupila mezivládní komise odborníků, která se vyjádřila ke globálnímu oteplování. Pokud chceme jeho dopady alespoň trochu zmírnit, musíme podle odborníků více pečovat o půdu a pak také hlídat nárůst počtu obyvatel na planetě. Měli bychom zkrátka méně rodit.

Svitálek je prý zprávou OSN, respektive mnoha desítek vědců potěšen, protože to není zpráva, která by jen strašila, ale nabízí také jisté řešení, jak globální oteplování zpomalit až o půl stupně. „To je z celosvětového hlediska hodně,“ zdůraznil host.  

V Česku je podle Svitálka především třeba udržet vodu v krajině, ať už budováním přehrad, mokřadů, rozšiřováním lesů, které zadržují vodu a tak podobně. Měli bychom se prý starat také o to, aby půda sama o sobě zadržovala víc vody, což se podaří tehdy, když budou zemědělci hospodařit na svých pozemcích zodpovědně. Jak lesy, tak půda totiž dokážou zadržovat uhlík, který způsobuje globální oteplování.

To, co píší experti z klimatického panelu OSN, není podle Svitálka vlastně nic nového. I čeští zemědělci toho hodně vědí, jen by prý měli oprášit kupříkladu starší projekty. „Čeští lesníci a čeští zemědělci nejsou hloupí,“ zdůraznil Svitálek.

Nezisková organizace Člověk v tísni kupříkladu pomáhá sázet stromy v Etiopii, čímž se snaží ochránit planetu. V Česku bychom podle Svitálka měli postupovat stejně, a zalesňovat. Pomohlo by nám prý také, kdybychom omezili konzumaci masa, neboť průmyslová produkce masa životní prostředí zatěžuje, protože my např. dovážíme krmivo pro zvířata z daleka, čímž životnímu prostředí rozhodně neprospíváme.

„Zároveň si musíme uvědomit, že tato zpráva přichází v době, kdy 850 milionů lidí nemá co jíst, ale současně trpí 2 miliardy lidí obezitou,“ upozornil Svitálek s dovětkem, že v řadě zemí lidé vlastně žijí vegetariánskou stravou a my bychom teoreticky mohli jít stejnou cestou.

Prozradil také, že v některých zemích lidé baští hmyz. „Zrovna teď jsem se vrátil z Angoly a tam je hmyz konzumován pravidelně. Ale pořád se trošičku obávám, že hmyz asi není to pravé, co bychom měli českým spotřebitelům doporučovat,“ upozornil se smíchem.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …