Staří věří dezinformacím! Učitelé taky, a pak kazí děti, říká mladík od Člověka v tísni

01.04.2019 15:46

Karel Kovář, známý pod přezdívkou Kovy, je youtuber, člověk, který se živí tvorbou a nahráváním videí na tento server. Nyní ve spolupráci s festivalem Jeden svět na školách (založeným Karlem Strachotou) vytvořil projekt Kovyho mediální ring, který má za cíl přinést dětem praktické tipy, jak se zorientovat v komplikovaném světě médií. A právě na toto téma ho zpovídal Martin Veselovský z DVTV.

Staří věří dezinformacím! Učitelé taky, a pak kazí děti, říká mladík od Člověka v tísni
Foto: Repro Youtube
Popisek: Youtuber Karel Kovář alias Kovy

Při představení svého projektu odhalil Kovář pět otázek, které by si měli diváci položit, pokud vidí článek, reklamu nebo nějakou zprávu, a to: Kdo? Co? Komu? Jak? a Proč? „Proč si při čtení zpráv vůbec nějaké otázky klást? Odpověď je jednoduchá. V dnešní době fake news, dezinformací a informačního přehlcení je rozpoznání falešné zprávy nebo nedůvěryhodného zdroje skutečně důležité,“ říká youtuber.

Anketa

Kdo bude mít po nástupu Čaputové do funkce lepšího prezidenta?

11%
hlasovalo: 15520 lidí

Důvod, proč se pustil do projektu? Poslední kapkou pro něj prý bylo druhé kolo prezidentské volby, kdy se šířily fámy o kandidátech. A situace se podle jeho názoru zhoršuje. „Nedá se to ani definovat, že by to bylo jen u mladých lidí nebo u starších. Ti starší jsou možná lehce náchylnější, ale ten fakt, že se to neadresuje vůbec ve školách, je pro mě alarmující,“ říká Kovář. Cílem jeho videí prý není, aby se každý stal aktivním politikem, ale aby se alespoň o něco více začal zajímat o to, co se kolem děje.

Veselovský se pak Kováře zeptal, zda ze své zkušenosti se školami, které navštívil, dokáže zhodnotit, jestli jsou učitelé schopni vysvětlit dětem a mladým lidem, co jsou to dezinformace, jak vypadají fake news a co to je ověřování zdrojů. Podle Kováře se to liší člověk od člověka. „Člověk si musí uvědomit, že i Marta Semelová je učitelka. Myslím si, že i řada učitelů má sama problém, že podléhají dezinformacím. Že mají problém hledat zdroje informací. Když sami tou schopností neoplývají, jak o tom potom mají učit své žáky?“ kladl si youtuber otázku.

Podle Kováře je důležité se neustále konfrontovat s názory opačnými i jeho vlastním. „Aby nebyl přesvědčený. Nemyslím si, že jsme kdy v historii tady měli tolik lidí tak skálopevně přesvědčených o své pravdě, že by nedokázali připustit, že opačný názor má jen trochu pravdu,“ říká. Kovář také hovořil o sociálních bublinách, ve kterých se pohybujeme. „Každé sdílení je určitou formou odpovědnosti. My bychom měli být odpovědní našim přátelům, těm lidem, kteří nás sledují, kteří jsou v tý naší bublině. Měli bychom šířit takové informace, o kterých sami víme trochu víc, že to není jen přečtený titulek, který je poslaný dál.“

Největší kritiku prý schytal za svůj projekt od rodičů dětí. „To byli ti klasický trollové, kteří se snášejí na Twitteru vždycky na někoho, a tam jsem se skutečně bavil. Dokonce jsem si v nějakém článku přečetl, že je to druhé Přemluv bábu, což každý vidí, že je to snaha předat nějaká pravidla,“ prohlásil youtuber.

„Byly tam narážky na moji sexualitu, věci, který ty mladý snad ani nepoužívaj, když chtěj někoho kritizovat. Ale očividně mezi staršími to rezonuje silně,“ dodal. Mladí diváci, i když byli kritičtí, tak podle něj byli schopní argumentovat poměrně věcně. „Což jsem nezažil u mnoha starších diváků. U řady z nich, kteří mají vysokoškolské tituly, který maj vzdělání, který učej na ČVUT, který jsou šéfredaktory deníků, týdeníků. Mě to téměř až děsí a jsem z toho smutnej, jak lidi, kteří maj to vysokoškolský vzdělání, jsou schopní bejt iracionální, v řadě věcech neuvěřitelně podpásoví, zlí, krutí. Což jsou věci, na který já jsem skutečně zvyklej, ale třeba jak dokážou podléhat právě těm dezinformacím právě proto, že si myslej, že už maj odžito, že už maj tu životní zkušenost, že maj ten selskej rozum a maj ten patent, kterej nemaj.“

Veselovský se pak zeptal, zda je tedy mladší generace lepší v rozpoznávání dezinformací. „Ono je to statisticky dokázáno. Je to tak. Neříkám to proto, že bych si to myslel, ale proto, že skutečně vím, že je to pravda,“ potvrdil to Kovář.

Celé interview ZDE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…