Staromák tleskal Miloši Zemanovi. Ten prozradil, na koho vezme kyj

09.01.2013 20:28

REPORTÁŽ Předvolební kampaň k prezidentským volbám vrcholí a kandidát Miloš Zeman pro její finále zvolil koncert na pražském Staroměstském náměstí, kam ho přišla podpořit řada zpěváků, herců a dalších známých osobností. Zeman také odpovídal na dotazy občanů a podepisoval svoji knihu.

Staromák tleskal Miloši Zemanovi. Ten prozradil, na koho vezme kyj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman měl na Staroměstském náměstí svůj poslední předvolební mítink

Na tisícovku lidí přišlo ve středu navečer do centra Prahy podpořit Miloše Zemana v jeho kandidatuře na Hrad. Šlo o poslední, čtrnáctý mítink, na kterém se prezidentský kandidát setkal s občany. Před tím již objel všechna krajská města, tak jak i předem sliboval.

Na koncertu vystoupila řada slavných zpěváků. Třeba Laďa a Tereza Kerndlovi, Daniel Hůlka, Bohouš Josef či Marian Vojtko. Zahrál i hudebník Felix Slováček. Zemana přišel podpořit režisér Filip Renč, europoslanec a někdejší kosmonaut Vladimír Remek, fotograf Jakub Ludvík nebo František Ringo Čech. Celou akci moderoval herec Marek Vašut.

Nevolte toho, kdo na mítinku jen mlčí…

Miloš Zeman v průběhu mítinku poděkoval i těm, kteří se nemohli přímo dostavit. Třeba mnohonásobné zlaté slavici Lucii Bílé, nebo herci Martinu Dejdarovi. Zazněly i předtočené vzkazy s podporou herečky Jiřiny Bohdalové a slavného fotbalisty Antonína Panenky. Svojí přítomností ho podpořila i dcera Kateřina.

Marek Vašut v průběhu zdůraznil, že se sice v jiném místě Prahy, na náměstí Jiřího z Poděbrad koná koncert dalšího prezidentského kandidáta, ale je v něčem zásadně odlišný. „Tady s vámi kandidát na prezidenta mluví, zodpoví všechny vaše otázky a to i těm z vás, kteří s ním nesouhlasíte, a bude jim čelit. Neschovává se. Ten druhý kandidát na své akci ani nepromluví, jen se bude dívat,“ narážel Vašut na Karla Schwarzenberga.

„I já můžu mít tisíc důvodů, proč s Milošem nesouhlasit, ale mám jeden megadůvod, proč ho jít volit. Není to žádný kariérista, který by do KSČ vstoupil v roce 1980 za normalizace a vystoupil až po revoluci, když mu členství už nebylo k ničemu. Miloš tam vstoupil v době Pražského jara a pro nesouhlas s okupací byl vyhozen. Pak se nesměl věnovat vědecké práci, nemohl publikovat!“ burácel Marek Vašut Staroměstským náměstím ve svém varování před Janem Fischerem.

„Já si něco udělám…udělám si kyj a praštím ho“

Miloš Zeman, který vždy mezi písněmi mluvil k občanům, zodpovídal dotazy, zdůraznil, že vždy preferoval pozitivní styl kampaně, kdy bude říkat svůj program a své vize. „Nikdy jsem na žádného protikandidáta nezaútočil. Ale když někdo zaútočí na mě, nemůžu si to nechat líbit. Jak říkal Jára Cimrman: Já si něco udělám…udělám si kyj a praštím ho po hlavě,“ vzkázal důrazným hlasem za potlesku publika.

„Musím také říct, že všichni, kteří mě sem dnes přišli podpořit, to udělali zcela dobrovolně, nebyli sem dotaženi v okovech,“ smál se. Neodpustil si však také narážku na placené fanoušky Jana Fischera v prezidentské debatě TV Prima Family.

Zemanovi napsal Fischerův placený fanoušek: Budu volit vás

Jak v sobotu jako první upozornily ParlamentníListy.cz, Fischerův tým si své fanoušky zaplatil prostřednictvím agentury Dos Amigos Models a každému vyplatil 800 Kč hrubého. Jeden z nich prý Zemanovi napsal.

„Dostal jsem email, ve kterém mi jeden člověk psal, že je chudý student a proto šel za osm set korun na tu debatu tleskat Janu Fischerovi. Dělal to prý jen proto, že nemá peníze, ale řekl, že prý volit bude rozhodně mě,“ pochlubil se Miloš Zeman.

Pro umělce a bývalého politika Františka Ringo Čecha je Zeman prezidentem už teď. „Až odsud odejdu, tak půjdu rovnou čekat k urně! Jako první tě tam hodím, Miloši. Už teď se těším, až se budu moct chlubit, jak to dřív dělal Kocáb, když říkal, že byl na Hradě u Vaška a ten mu říkal tohle a tohle. Budu říkat, byl jsem u Miloše a ten mi řekl tohle!“ rozjel se Ringo Čech, který Zemana zásadně oslovoval „pane prezidente“.

Někdejší premiér Zeman si také rýpl do Jiřího Dienstbiera, ač jeho jméno přímo nezmínil. „Když vám někteří kandidáti vykládají o tom, že chtějí spravedlivý stát a prosperující ekonomiku, neříkají vám vůbec nic. Proboha, kdo by tohle nechtěl! Měli by vám předně říct, jak toho chtějí dosáhnout,“ mluvil Zeman k promrzlému davu na Staroměstském náměstí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…