Starosta Bruntálu: Jsem zvědav, jak si ANO poradí s odpovědností, kterou má

22.11.2013 13:43

S Petrem Rysem jsme hovořili nejen o předčasných volbách, ale zajímalo nás také, zda on sám bude chtít příští rok obhájit mandát starosty Bruntálu a co považuje za své největší úspěchy. Řeč byla také o výsledcích spolupráce radnice s agenturou pro sociální začleňování, s níž se rozhodli před dvěma lety zlepšit život lidí ze sociálně vyloučených lokalit, ale i o aktuálním sporu o nemovitost v centru města. Starosta nám rovněž prozradil, čím zakončí letošní rok, jenž se v Bruntále nese ve znamení oslav.

Starosta Bruntálu: Jsem zvědav, jak si ANO poradí s odpovědností, kterou má
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Bruntálu Petr Rys

Předčasné volby jsou za námi a do sněmovny se dostal historicky největší počet stran. V čem vy osobně vidíte příčinu toho, že občané dávají přednost novým stranám? ANO dokonce skončilo těsně za vítězem. A máte k novým stranám důvěru?

Vždy existuje určité procento voličů, kteří si přejí podstatnou změnu, a je otázkou každých voleb, jak moc lidé chtějí inovovat složení sněmovny. Pokud jde o úspěch hnutí ANO, tak v tomto případě vidím jako zdroj tohoto úspěchu dobrý marketing, dobře připravenou a provedenou předvolební kampaň, která byla velmi účinná díky poradcům a také díky finančním částkám, jaké hnutí do kampaně investovalo. Jsem teď v očekávání, jak si hnutí poradí s odpovědností, která mu z voleb vzešla.

Vy osobně jste bezpartijní. Proč jste nevstoupil do žádné strany? Nesnažila se Vás některá z nových stran, i v rámci předčasných voleb, přetáhnout k sobě?

Pro upřesnění, jsem registrován v hnutí Starostové a nezávislí a díky tomu jsem částečně spolupracoval v kampani pro předčasné volby, byť jsem se jich přímo nezúčastnil. V rámci předčasných voleb jsem žádnou přímou nabídku od některé ze stran nedostal.

Příští rok nás ale čekají také komunální volby. Chtěl byste obhájit váš mandát? A co je pro vás nyní prioritou do konce volebního období?

Ač se to nezdá, odpověď na tuto otázku je těžká, rozhodnutí o komunálních volbách je ještě potřeba pečlivě zvážit. Pokud jde o priority, je nezbytné dotáhnout do konce volebního období všechny investiční akce, a to nejen ty velké, jako je rekonstrukce Petrina a výstavba dopravního terminálu, ale i menší, které město v současnosti realizuje. Ale nejde jen o investice, za všechno ostatní mohu uvést také například dokončení přípravy nového strategického plánu rozvoje města.

Pokud se nemýlím, starostou jste podruhé a i složení koalice zůstalo stejné. Jak byste tak hodnotil její spolupráci v tomto volebním období? Podařilo se vám prosadit vaše priority? A co byste vyzdvihl?

Funkci starosty vykonávám první volební období, v tom minulém jsem byl místostarostou. Spolupráci v rámci rady města hodnotím jako korektní. Samozřejmě i v rámci koalice se vedou někdy nelehká jednání o podobě konkrétních návrhů, nicméně z dlouhodobého hlediska je spolupráce dobře funkční a stabilní. Nejsmutnějším momentem celého dosavadního fungování rady bylo nepochybně úmrtí dlouholetého člena Petra Fialy. Co se týká hlavních priorit, v minulém období to byla určitě výstavba wellness centra a elektronizace veřejných zakázek – obojí už úspěšně funguje. V tomto období jsou to zmíněné dvě velké investiční akce, tedy rekonstrukce kulturní památky Petrin a stavba dopravního terminálu – realizace obou těchto akcí je v plném proudu.

Bruntál se ve spolupráci s agenturou pro sociální začleňování rozhodl před dvěma lety zlepšit život lidí ze sociálně vyloučených lokalit. Jak se Vám to podařilo? Pociťujete ve městě nějaké zlepšení?

Cílem bylo a stále je především zlepšit úroveň soužití s obyvateli vyloučených lokalit. Je to velmi obtížná práce, ztížená skutečností, že město nemůže nijak ovlivnit pobyt osob v objektech, které nejsou ve vlastnictví města. Mnohé politické subjekty vstupovaly do předčasných voleb s tím, že omezí byznys s ubytovnami a já osobně jsem velmi zvědav, jak svým proklamacím dostojí. Nám za současné situace nezbývá nic jiného, než věnovat maximální pozornost terénní práci, a to jak v její preventivní, tak represivní podobě. A dá se říct, že situace u nás je stabilní. Pozitivním výsledkem přístupu města k této problematice je fakt, že v Bruntále nedochází k vyhrocení situace jako v jiných městech dotčených touto problematikou. Situace u nás je tak odlišná od té, jaká nastala například v Litvínově, Ostravě, Duchcově, Českých Budějovicích a dalších městech. Konkrétní ilustrací je například selhání pokusu o svolání demonstrace s antiromskými tématy, a to díky naprostému nezájmu ze strany občanů podpořit tuto akci.

Jak se aktuálně vyvíjí spor o nemovitost v centru města, o kterou by radnice mohla přijít, byť se snaží podnikat právní kroky, aby k tomu nedošlo? A byť veškerá vina za současný stav dopadá na hlavu někdejšímu státnímu podniku Domácí potřeby, nemohlo se město angažovat již dříve?

Je více než pravděpodobné, že město nebude vlastníkem této budovy. V zájmu objektivity ale musím zdůraznit, že město se v této věci angažovalo v rámci svých možností od samého začátku kauzy, často velmi intenzivně. Výsledek táhlého sporu ale není podle našich představ, to je fakt.

Letošní rok se v Bruntále nesl ve znamení oslav 800. výročí od založení města. Máte představu, kolik oslavy navštívilo lidí? Plánujete i něco speciálního například v souvislosti s koncem roku? A považujete tak nejen z hlediska oslav letošní rok za úspěšný? Proč?

Přesně tak, letošní rok byl v Bruntále ve znamení oslav, k čemuž jsme měli pádný důvod, protože jsme si připomínali kulaté výročí zřejmě nejstaršího institucionálního města na území České republiky. Oficiálně jsme s oslavami začali lednovým galavečerem a od této události se na území města uskutečnilo nespočet velkých i menších akcí, konaných v rámci našeho výročí. Spočítat, kolik lidí se oslav zúčastnilo, samozřejmě není možné, namísto toho připomenu, že v průběhu Dnů města v červnu byl střed města prakticky zaplněn oslavujícími lidmi, byly to tisíce a tisíce doufám spokojených oslavenců z Bruntálu i odjinud. A nízkou účastí rozhodně netrpěly ani ostatní akce menšího rozsahu, naopak i ty byly velmi úspěšné. Oslavy budou slavnostně ukončeny na Boží hod vánoční, ve středu 25. prosince odpoledne. Od 16.00 hodin je na Kobylím rybníku připraveno otužilecké plavání pro všechny, opět s účastí extrémního plavce Pavla Poljanského, následně bude zhasnuto světelné logo 800. výročí na ostrůvku rybníka a vzápětí vypukne ohňostroj k ukončení roku oslav v Bruntále. Vás i čtenáře Parlamentních listů srdečně zvu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…