Starosta Dačic z ODS: Sklidili jsme to, co jsme zaseli

15.12.2013 16:24

,,Před volbami do Poslanecké sněmovny bych jen stěží našel skupinu potenciálních voličů, kteří se necítili naší politikou poškození.“ Se starostou Vlastimilem Štěpánem (ODS) jsme se ohlédli nejen za předčasnými volbami, ale i za celým letošním rokem a hovořili jsme také o krajem plánované optimalizaci středních škol a především o dopravě, jež je palčivým problémem kraje.

Starosta Dačic z ODS: Sklidili jsme to, co jsme zaseli
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Dačic Vlastimil Štěpán (ODS)

Pane starosto, co říkáte na výsledek voleb do sněmovny? ODS skončila s nejhorším výsledkem v historii voleb do sněmovny.  Co to podle vás znamená pro stranu do budoucna?

Výsledek voleb není pro ODS příjemný. Stalo se to, co již signalizoval vývoj na naší politické scéně. ODS se odcizila svému programu a důsledkem je současný stav. Dovolím si říct, že před volbami do Poslanecké sněmovny bych jen stěží našel skupinu potenciálních voličů, kteří se necítili naší politikou poškození. Zjednodušeně řečeno, sklidili jsme to, co jsme zaseli.                                                                                                                                      

Myslím, že do budoucna je třeba stranu očistit, a to ne pouze kosmetickými úpravami. Radikálně nominovat kvalitní, nepoškozené osobnosti s pravicovým zázemím. Bez chytračení a manipulací vůči voličům. Náš volič je inteligentní a neodpouští. Máme poslední šanci.

Byť také za stranu kandidovala řada komunálních politiků, vy osobně jste mezi nimi nebyl. Neměl jste ambice kandidovat? Proč?  A jaké jsou tak vaše politické priority do budoucna? Chtěl byste příští rok obhájit mandát starosty? A neobáváte se dopadů současné krize ODS i na komunální volby v příštím roce?

Při kandidatuře do krajských voleb jsem měl určité pochybnosti vůči způsobu, jakým jsme přistupovali ke kandidátkám. Výsledek voleb mě pak jen utvrdil v mojí úvaze. Z toho také potom vyplynulo moje rozhodnutí nekandidovat do Poslanecké sněmovny a soustředit se na komunální volby. Tímto také odpovídám na otázku, zda budu kandidovat v komunálních volbách. Odpověď zní ano. Na jaké pozici v tomto okamžiku ještě ale nemám jasno. Obavy z komunálních voleb z pohledu ODS nemám. Znám mnoho svých kolegů, kteří jsou kvalitní a nezatížení minulostí a mohou pro naše města mnoho udělat. Chce to důkladné „PR“ a správné osobnosti.

Problémem nejen Dačic, ale celého Jihočeského kraje je doprava.  Jihočeský kraj je jeden z posledních, který nemá přímé dálniční spojení s Prahou. Letos byl ale na konci června otevřen pětadvacetikilometrový úsek dálnice D3 mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí. Rusnokova vláda také přislíbila peníze na dostavbu i v příštím roce.  Domníváte se, že se ji tak i přes komplikace které se na některých místech neustále vyskytují, podaří dokončit včas? Šlo jim také podle vašeho názoru předcházet? A co si od dálnice slibujete?

Že na jih Čech dosud není dálniční spojení, je vůči tomuto regionu velmi nefér. Tvářit se, že je u nás na jihu krásně a nedat regionu možnost se rozvíjet, je nepřijatelné. Zavání to teorií podivného x-centrismu.

Co slíbila Rusnokova vláda, je jedna věc, důležité bude, jak se k tomu postaví vláda nová. Časový harmonogram a jeho plnění na stavbách je všude stejný. Nezáleží na tom, zda se jedná o dálnici nebo rodinný dům. Důležitá je připravenost stavby. Jestliže tam nebylo vše dojednáno a vypořádáno (dojednat se dá vše), potom se dostaví výsledek takový, jaký je. Dálnice do jižních Čech je zásadní, velmi potřebná věc. Bohužel z našeho města je na tuto dálnici podstatně delší trasa než na stávající D1 (Jihlava).

S odlehčením především nákladní dopravy by měl městu ale pomoci především dlouho plánovaný obchvat města. Jak to s projektem aktuálně vypadá?

Naše město je obec s rozšířenou působností. Je tedy střediskem regionu. S tím souvisí také problematika dopravy, a to především nákladní. Za současného stavu se přibližujeme dopravnímu kolapsu.

Momentálně posuzuje budoucí investor JčKU v Českých Budějovicích dvě navržené studie po linii „EIA“. Následně po linii „SEIA“. Toto vyhodnocení by mělo skončit do poloviny roku 2014 zapracováním do zásad územního rozvoje kraje. Dále následuje standardní postup při stavebním řízení.

Koalice v tomto volební období dle svých programových priorit investovala desítky milionů do podpory mladých rodin s dětmi, ale i seniorů. Za letošní rok lze zmínit například výstavbu nových rodinných domů. Je ale o nové bydlení ve městě zájem? Jaký je ve městě demografický vývoj?

V našem městě chceme v příštím roce zahájit prodej parcel pro výstavbu 34 rodinných domů. V současné době máme signály od 10 až 15 zájemců o tuto výstavbu. Demograficky je u nás mírný pokles populace, věřím však, že je to právě i důsledkem nedostatku parcel pro výstavbu. To chceme v příštím roce napravit. Jsem optimista, k tomu mě opravňuje i dobrá nabídka pracovních příležitostí. Zmíním dvě největší firmy u nás: TRW (cca 1500 zaměstnanců), Centropen (cca 500).

Krajem připravovaná optimalizace středních škol by se zřejmě měla dotknout i Dačic, konkrétně sloučení dačického gymnázia a střední školy technické a obchodní. Město ale se sloučením nesouhlasí a je ochotné pomoci gymnáziu i finanče snížením nákladů. Můžete být konkrétnější? Jak jsou možnosti města? A především, s jakou zpětnou vazbou jste se setkal v rámci Vašeho požadavku vůči krajskému úřadu, aby vypracoval koncepci středního školství a zároveň, aby Jihočeský kraj inicioval Asociaci krajů na zavedení jednotného způsobu přijímacích zkoušek na střední školy, aby nebyly školy v některých krajích diskriminovány?

Město Dačice s navrhovanou koncepcí optimalizace středního školství v Dačicích nesouhlasí. Při posledním jednání v měsíci listopadu navrhnul JčKU zachování gymnázia ve stávajícím rozsahu a stávajících budovách (ve vlastnictví města) za předpokladu nulového nájmu (odpuštění nájmu) krajskému úřadu (gymnáziu). Rada města ani zastupitelstvo s tímto návrhem souhlasí.

Blíží se konec roku, jak byste stručně shrnul ten letošní? Považujte jej za úspěšný? A prozradíte nám vaše priority pro ten následující?

Když mám hodnotit letošní rok, dovolím si tvrdit, že byl úspěšný. Podařilo se nám zrealizovat rekonstrukce dvou důležitých ulic (Kapetova a Berky z Dubé), včetně infrastruktury. Začali jsme s rozšířením domu s pečovatelskou službou (18 nových bytů pro seniory). Průběžně investujeme do našich základních škol. Projekčně připravujeme rekonstrukce dalších ulic a náměstí. Jako dluh cítím nevyřešenou přestavbu městského kulturního střediska.

Největší prioritou pro příští rok je dotažení zasíťování budoucích parcel do fáze prodeje a umožnění výstavby rodinných domků. A samozřejmě úspěšné komunální volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…