Starosta Maniš: Levice se kromě komunistů tzv. "posrala v síni“

14.11.2013 11:00

Dalibor Maniš (SPOZ) je známý tím, že pro jadrnější výraz nechodí daleko, což potvrdil i v rozhovoru pro naše stránky. V rámci předčasných voleb neúspěšně kandidoval za zemanovce do sněmovny. Jak ale uvádí, když vidí složení současné sněmovny, je tomu rád. V čem ale vidí příčiny tak nízkého výsledku SPOZ? Z jakého důvodu se rozhodl kandidovat za zemanovce? A proč Miroslav Šlouf není jeho šálkem kávy a nemá rád komunisty?

Starosta Maniš: Levice se kromě komunistů tzv. "posrala v síni“
Foto: archiv DM
Popisek: Ing.Dalibor Maniš,MPA starosta Valašských Klobouk (Sdružení nezávislých kandidátů z Valašských Klobouk)

Pane starosto, jste známý tím, že pro trefný jadrnější výraz nechodíte daleko. Jak byste tak vystihl výsledek předčasných voleb? Co to podle vás pro občany znamená do budoucna?

Není jednoduché takto předčasně hodnotit výsledek voleb, protože ten se projeví řekněme v horizontu půl roku. Levice kromě komunistů se tzv. "posrala v síni" a poslanci nových hnutí bohužel z většiny neví, "která bije". Pro pana Kalouska jednoznačně dobře, pro občany jednoznačně špatně.

Vy osobně jste hned za Vratislavem Mynářem kandidoval ve Zlínském kraji za SPOZ. Strana se však do sněmovny vůbec nedostala a dokonce skončila s horším výsledkem než před třemi lety.  Jste vy osobně výsledkem zklamán? A kde shledáváte příčinu? Politolog Tomáš Lebeda připomněl, že ,,v minulých volbách zemanovci neměli svou vládu a svého prezidenta". Souhlasíte?

Kandidoval jsem za SPOZ ve Zlínském kraji. Strana zcela propadla. Rozdíl oproti konkurenčním subjektům byl jednoznačný. Neměli jsme šanci, protože jsme strana bez "lídra". Náš lídr "kojil", což je sice záslužné, ale v politice k ničemu. Pan prezident se sice snažil, ale závěr nebyl z jeho strany také nijak brilantní. Jinak mohu říct, když vidím složení sněmovny včetně lidovců, že mě osobně netrápí fakt, že tam nejsem. Mám práce nad hlavu.

Podle Miroslava Šloufa je jedinou šancí na záchranu SPOZ okamžitý mimořádný sjezd. Dáváte mu za pravdu, nebo co by podle vás nyní straně pomohlo, aby příští rok ve volbách uspěla? Strana se totiž netají ambicí uspět v komunálních volbách.

Iniciativy pana Šloufa nejsou mým šálkem kávy. Mého otce a strýce v padesátých letech řezali komunisté v Hradišti ve věznici za "Světlanu" jak žito. Proto bolševiky nemusím. Nejhorší jsou ti bývalí, kteří převlékli kabáty. Když vidím naši krajskou radu na zasedání zastupitelstva, je to jak na 1. máje na tribuně. Chybí jenom plukovník Nikitičenko. Hrůza.

Každá strana má ambici uspět v komunálních volbách. Zřejmě jim ještě po 23 letech nedošlo, že komunální volby nejsou o stranách, ale o poctivé práci a serióznosti kandidátů, jedno z jaké strany.

I vy byste se chtěl pokusit obhájit mandát. Budete jej tak obhajovat za SPOZ? Přeci jen starostou města jste již 15 let a vždy jste kandidoval jako nezávislý a do SPOZ jste vstoupil před prezidentskými volbami, kdy, jak uvádíte, jste se nechal zlanařit Vratislavem Mynářem. Nelitujete tak svého rozhodnutí?  Netajíte se totiž ani tím, že než jste je prokoukl, fandil jste Starostům. Předpokládám, že jste měl i další důvody, proč jste si vybral zrovna zemanovce?

SPOZ mě zaujala výhradně jménem Miloš Zeman. Je mi 51 let a jsem asi jinak vychován. Cítím se Čechem a vlastencem. Když jsem si měl vybrat mezi panem Zemanem a panem knížetem, byla volba alespoň pro mne jednoznačná. Benešovy dekrety jsou pro naši republiku v dnešní době důležitý dokument.

Byť není následující otázka relevantní, v případě úspěchu jste chtěl bojovat proti takzvaným skleníkovým politikům. Můžete být trochu konkrétnější?

Jasným příkladem skleníkového politika je předseda ČSSD pan Sobotka. Tento pan kafemlýnek nikdy nechodil do práce a chce řídit tuto zemi. Jistě uznáte, že s takovým materiálem se do "Evropy jít nedá".

Jedním z nejpalčivějších problémů města je vysoká míra nezaměstnanosti. Rýsují se v nejbližší době nějaká nová pracovní místa? A co je podle vás třeba dělat, aby se nezaměstnanost snížila, nebo alespoň dále nezvyšovala?

Nezaměstnanost je největším problémem jihovýchodního Valašska. Městům a obcím ani tak nechybí infrastruktura vlastní, ale páteřní celorepubliková. V zimních měsících se na Valašsko pomalu nedá dostat. 15 let jsem starostou a není možné s tím pohnout. Více aktivity by měl vyvinout hlavně kraj.

Jaké hlavní investice plánuje radnice z rozpočtu v dohledné době?

Co se týká investic, tak jsme my, ale i ostatní radnice opatrní. Tzv. "Gazdíkova kalkulačka RUD" nefunguje. Města a obce mají letos z příjmů na daních ubráno, nikoli přidáno. Proto rozpočty měst a obcí musí dávat pozor na dluhový strop podle zákona o obcích.

Jinak se tady v tomto "Absurdistánu" máme všichni jako na zámku. Žijeme si v pohodě, akorát se někteří těší, až už umřou (jenom doufají, že ne hlady).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu Pavla Novo…