Starosta Mirotic: Vybudování seniorského domu bude úkol pro příští zastupitelstvo

01.10.2013 16:42

Mirotice získaly status města teprve před pěti lety. Přestože jde o malé městečko, řeší řadu komunálních problémů. Jedním z hlavních je i snaha o zachování nadjezdu. Proč ale situaci nechtěl starosta Milan Brunclík (BPP) komentovat? A co on sám považuje za své největší úspěchy? Nejen na to odpovídal našim stránkám.

Starosta Mirotic: Vybudování seniorského domu bude úkol pro příští zastupitelstvo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Mirotice získaly status města teprve 19. května 1998. V čem vy osobně shledáváte, kromě posílení městské kasy, po pěti letech přínos změny? Jaké výhody to městu a především jeho obyvatelům přináší?

Status města nepřináší žádné finanční výhody ani obci, ani obyvatelům. Prostředky jsou rozdělovány podle počtu obyvatel (výhody jsou snad jen „pocitové“).

Mirotice jsou ale velmi malé městečko s necelými patnácti sty obyvatel. Jak se Vám v tomto prostředí pracuje? Dá se říci, že máte zpětnou vazbu od občanů, a to v pozitivním i negativním smyslu, hned z první ruky, je to tak?

Zpětná vazba zde je, protože kontakt s obyvateli je každodenní, a to kladný i záporný.

Vy osobně jste starostou sedmým rokem, před tím jste byl místostarostou. Když se ohlédnete zpět, na co jste nejvíce hrdý? A budete chtít také příští rok znovu obhájit mandát?

Od roku 1990 jsem zastupitelem a než jsem nastoupil na radnici, tak jsem 23 let dělal ředitele školy, která je 60 let stará a potřebovala „obnovit“. Takže mým úkolem bylo ji v tom z postu starosty pomoci a domnívám se, že se to daří.  Provedli jsme plynofikaci kotelny, rekonstrukci a modernizaci vnitřního vybavení tříd a vybavení didaktickou technikou, vybavení školní kuchyně. Nyní dokončujeme zateplení budovy MŠ i ZŠ a plynofikaci vytápění v MŠ.  V minulém funkčním období se podařilo opravit valnou část místních komunikací. V příštích volbách už na post starosty kandidovat nebudu (je mi 63 let) a pokud bude o mě zájem, budu kandidovat jen do zastupitelstva.

Obyvatelé včetně radnice usilují o zachování nájezdu na R4 u Radobytců směrem z Mirotic na Písek, sjezdu z R4 od Písku na Cerhonice a obnovení propojení mezi Cerhonicemi a Radobytcemi. Podle informací Píseckého deníku vás ale Jihočeský kraj vyloučil z projednávání a rozhodování o umístění silnice R4 Mirotice.  Rozumím tomu tak dobře, že se bude jednat o Vás bez Vás? A jak na takový přístup nahlížíte?

V tomto případě „neotisknutelné“  (zde hlavní roli sehrálo ŘSD).

Jak byste celkově jako starosta hodnotil komunikaci s krajem?

Až na tento případ je to velmi dobré.

Na stránkách města jsem nenašla žádnou vyhlášku, která by se snažila zajistit větší bezpečnost občanů (např. zákaz hazardu, konzumace alkoholických nápojů na veřejném prostranství…), k nimž přistupuje v posledních letech stále více obcí a měst.  Neuvažujete tak o nich do budoucna? Jsou vůbec vyhlášky ve městě třeba?

Vyhláška je jedna věc a její dodržování druhá. Nemáme městskou policii, takže, kdo bude dohlížet na dodržování?  Policie ČR to určitě nebude, protože to není její povinností.

Obyvatelé Mirotic ale opakovaně trápí problémy s pitnou vodou, v důsledku zaplavení pramenů, jakmile se zvedne hladina řeky Lomnice. Problém by podle vás měla vyřešit připravovaná vodovodní přípojka z Římova. Jak to ale s její realizací vypadá? A jakým způsobem se na investici bude podílet město?

Minulý pátek bylo předáno staveniště, takže pokud nebude příliš tuhá zima, tak na jaře bychom mohli mít vodu z Římova. Finančně se město na výstavbě podílet nebude (dotace MZe a spoluúčast JVS).

Zdá se, že majitel a investor, který začátkem letošního roku koupil objekt bývalého zdravotního střediska v Miroticích s tím, že z něj vybuduje dům pro seniory, od svého záměru nyní ustupuje, což je zklamáním nejen pro vás, ale především pro občany. Mirotice totiž žádné zařízení pro seniory nemají. Není tak v možnostech města ubytovací služby pro seniory zřídit?

Při jednání se vzpomínaným majitelem střediska to vypadalo nadějně, bohužel to dopadlo špatně.  Vybudování seniorského domu by v našem případě stálo cca 50 mil. Kč, což bez dotace nelze. Bude to asi úkol pro příští zastupitelstvo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…