Starosta Rosic: Uprchlíky by měla vláda posílat rovnou do Berlína. Frau Merkel se o ně postará.

24.10.2015 14:28

V Rosicích s uprchlíky nepočítám, říká rázně Jaroslav Světlík (BPP). A dodává: ,,Nechť se postará Evropská unie. Může zakoupit pár řeckých ostrovů a tam imigranty umístit. Zabije dvě mouchy jednou ranou.“ Je přesvědčen, že uprchlická krize je jen začátek islámské invaze do Evropy, invaze, která je záměrně organizována a financována. Kým? A co navrhuje jako řešení? Zamyslel se ale také nad odchodem Karla Schwarzenberga z vedení TOP 09 a zhodnotil poměry, které panují na radnici po změně jejího složení.

Starosta Rosic: Uprchlíky by měla vláda posílat rovnou do Berlína. Frau Merkel se o ně postará.
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Rosic Mgr. Jaroslav Světlík

Ačkoliv jste v loňských komunálních volbách obhájil mandát, jak jste si povzdechl pro naše stránky, zase budete muset najít společnou řeč s lidmi, z nichž některé ani neznáte, a kteří nemají s komunální politikou zkušenosti a tím i odlišný pohled na fungování města, což nebude snadné a neděláte si tak ani velké plány. Nakolik se Vaše obavy naplnily?

Odpovím velmi krátce. Mé obavy se z mého pohledu naplnily, mohl bych klidně po svém funkčním období působit v Prognostickém ústavu, tedy jestli ještě vůbec existuje, když je teď trend všechno zařídit, aby bylo líp. Nebo bych mohl aspoň předpovídat počasí.

Nemohou ale vnést nové tváře jiný pohled na problémy a další směřování města a být tak i přínosné?

To by samozřejmě mohly. Zatím je tam ten podmiňovací způsob. Možná to bude chtít více času, než jsem předpokládal, možná jiné lidi. Až ta doba přijde, budu velmi rád. Nikdo nemá patent na rozum, není to jen o zkušenostech, ale i o dobrých nových nápadech. Připomínám, že realizovatelných.

Občané již delší dobu volají po novém koupališti a Vy jejich názor sdílíte. Co brání odkoupení potřebných pozemků? A i vzhledem k letošnímu létu, které meteorologové označují za nejteplejší a nejsušší v historii měření, neuvažujete projekt upřednostnit?

Ani nevíte, jak rád bych projekt upřednostnil a všem občanům udělal radost! Tak, jak jsem byl v první odpovědi skoupý na slovo, tak tady musím trochu do historie. Otázka spíše měla znít: „Kdo brání odkoupení potřebných pozemků?“ Je to náš úžasný stát, možná lépe řečeno nemožná státní administrativa. Pozemky jsou státu, který si je “znárodnil“, když před tím byly v katastru vedeny jako majetek bývalého MNV. Historicky byl však původně celý areál koupaliště soukromý, pak ho komunisté majiteli sebrali, aby jej dostal po revoluci zpět v restituci. Jenže provozovat koupaliště v době globálního oteplování je černá díra na peníze a tak město zachránilo koupaliště před zavřením tím, že od majitele areál koupaliště začátkem devadesátých let odkoupilo. Nikdy nikoho tenkrát nenapadlo, že by pokračovatelem Národního výboru Rosice mohl být někdo jiný než Město Rosice. Jenže vše bylo jinak. Právo hospodařit s těmito státními pozemky má dnes Pozemkový úřad (PÚ). Nebudu zde řešit, kolik mne stály času neustálé intervence na PÚ, abychom mohli pozemky získat. Asi po dvou letech jsme se domluvili! No domluvili, alespoň to tak vypadalo. Dohoda zněla jasně: Když město zaplatí státu bezdůvodné obohacení (pozemky jsou v areálu našeho koupaliště a my je využívali komerčně, neb jsme vybírali vstupné!!!) a nájem, což představovalo celkovou sumu něco přes milion korun, pak PÚ pozemky prodá. Těsně před realizací této dohody se vše zvrtlo. Na PÚ se najednou zjistilo, že vlastně PÚ není oprávněný s pozemky hospodařit, proto taky s nimi nemůže kšeftovat. A že pozemky převede do hospodaření jiné, asi lepší, státní instituce – Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Teď si řeknete, co je za potíž, že? Stát jako stát, úřad jako úřad! Omyl! ÚZSVM chce být opravdu lepším úřadem, takže se již na první pohled zase rok nic neděje, protože ÚZSVM si není jist, zda STÁTNÍ pozemky, které na něj mají přejít od PÚ, jsou opravdu státní. Čtete dobře. Hlava 22, blázinec, napadají mne i další přirovnání. A tak se pátrá v archivech, jak se vlastně stát k pozemkům dostal, zda náhodou při divoké privatizaci v 90. letech nemají dnes patřit někomu jinému. Teď nevím, zda je pozitivní, že se dosud nic nenašlo. To by mohlo svědčit o tom, že pozemky státu opravdu patří. Jen asi chybí odvaha některého z ředitelů ÚZSVM vyřknout to správné rozhodnutí: „Pozemky jsou státní, my s nimi máme právo hospodařit, když zaplatíte bezdůvodné obohacení, nájem, uzavřete s námi smlouvu, pak vám nabídneme pozemky k prodeji.“ Na posledním jednání jsem se ptal, zda se převod na ÚZSVM uskuteční do Vánoc. Dnes nevěřím ani tomu. A to jsem neřekl do kterých. Začínám přemýšlet o ombudsmance. Nemyslím samotnou Šabatovou, jen její úřad. Bude to ale k něčemu?

Co ještě Rosice čeká tento rok?

Tento rok již, aspoň doufám, nic zvláštního Rosice nečeká, dokončili jsme zdárně několik investičních akcí a teď už skládáme rozpočet na příští rok. Bohužel nám stále chybí jistota naplnění letošních daňových příjmů, asi někdo nezamakal, jak sliboval a líp bude jen někomu.

Ke svému působení ve straně TOP 09, které se k Vám podle Vás nezachovala fér, se již vracet nechcete. Přesto se zeptám, co říkáte na rozhodnutí Karla Schwarzenberga nekandidovat již na předsedu strany? Má podle Vás šanci TOP 09 pod vedením pravděpodobného nástupce, Miroslava Kalouska, šanci na úspěch?

Rozhodnutí pana Karla Schwarzenberga hodnotím pozitivně a přeji mu to. Myslím, že si v naší politice užil dost a tak by si odpočinek zasloužil. Na druhou stranu mi bude chybět jeho úroveň vystupování a nadhled. To se u většiny našich politiků nevidí. Zase nechci předvídat, ale osobně si myslím, že pod vedením pana Kalouska si TOP 09 moc nepolepší. Ale může si za to strana sama a hlavně její vedení.

Nejvíce postiženým krajem v souvislosti s uprchlickou krizí je Jihomoravský kraj. Hejtman Michal Hašek také vyzval v rámci krizového řízení všechna pověřená města v kraji, aby našla ve svém ORP místa, kde mohou být umístěni uprchlíci. A v rámci krizového plánu se počítá i s Rosicemi. Můžete být konkrétnější? Kolik uprchlíků, a kde, můžete ve městě ubytovat?

A jejda, citlivé téma, hodně aktuální. Na rovinu mohu říci, že v Rosicích s uprchlíky nepočítám. I kdyby to bylo v krizovém plánu kohokoliv, budu bojovat za to, aby tu uprchlíci nezískali střechu nad hlavou. Stačí, když máme za zády již teď jedno takové zařízení v nedaleké Zastávce. Odpověď je z mé strany tedy jasná. Uprchlíků 0 a v Rosicích nikde.

 I naše město dostalo v rámci krizového řízení kraje pokyn, aby jako pověřené město vytipovalo místa pro umístění uprchlických zařízení. Něco málo by se našlo, naštěstí ne na našem katastru. Také proč? Pokud hledají krajští hejtmani místa pro uprchlíky tak jedině v krajských zařízeních a to ještě jen tehdy, když to obec na svém katastru dovolí. O uprchlíky nechť se postará v první řadě Evropská unie, když už si nedokázala ochránit své vnější hranice. Může zakoupit pár řeckých ostrovů a tam imigranty umístit. Zabije dvě mouchy jednou ranou. Vždyť dotace ve výši miliard eur dává Unie na spoustu zbytečných kravin, tak pár miliard smysluplně vložených do uprchlické vlny nebude na škodu a Řecko se dostane z dluhů. U nás v republice, když už se k nám uprchlíci dostali, tak se musí postarat vláda. Třeba tím, že všem zaplatí jednosměrnou jízdenku vlakem do Berlína, když po Německu všichni tak touží. Frau Merkel se o ně postará, však je pozvala.

Pokud by skutečně byli uprchlíci v Rosicích ubytováni, máte připraven nějaký plán, jak zajistit bezpečnost občanů? A co byste eventuálně v tomto směru očekával od vlády?

Tyto otázky jsou zbytečné, znovu opakuji, že nepřipustím, aby v Rosicích vzniklo uprchlické zařízení. V Rosicích budou i nadále bydlet jen ti, kteří tu bydlet chtějí, lidé dbalí zákonů, vyhlášek, lidé kulturní, schopní respektovat pravidla. O bezpečnost těchto občanů bude vždy dobře postaráno. Od naší vlády nečekám v tomto problému už nic. Ano, čekal jsem, že v rámci V4 budou držet basu s Maďary a Slováky a nic. Nic jiného než slaboši a alibisti. A to jsou slušná slova. Můj kamarád by řekl : „Přizdisr.či.“

Již nyní se ale nachází sběrné středisko v blízké Zastávce. Pociťujete v souvislosti s tím nějaké napětí mezi občany?

Mezi občany, aspoň to tak vidím, žádná nervozita z přítomnosti necelých dvou stovek imigrantů v sousední Zastávce není. Je to sběrné středisko, imigranti žijí za plotem, mezi lidi nepřijdou, dopravu a jiné služby jim zajišťuje stát, popřípadě lidumilné organizace. Počet příslušníků policie kolem areálu je přímo úměrný počtu imigrantů. Není zapotřebí mít obavy.

Co říkáte na vývoj uprchlické krize? Vidíte v souvislosti s uprchlickou krizí nějaké světlo na konci tunelu nebo se obáváte, že s příchodem teplých dní migrační vlna zesílí?

Jsem přesvědčený, že to, čemu říkáme uprchlická krize, nemá s uprchlíky již nic společného. Je to začátek islámské invaze do Evropy, invaze, která je záměrně organizována a financována. Já té organizaci říkám Džihád Travel. Funguje dobře, jen co je pravda. Pokud se celá Unie nepostaví jednotně proti této vlně, pak se obávám, že se dožijeme dne, kdy se nejen v Německu zakáže konzumace vepřového masa, pes bude nečisté zvíře a svým křikem nás bude obtěžovat každodenní svolávání k modlitbě. Kromě jiného. Teď právě je nejvyšší čas s tím něco udělat, věřím, že příliv imigrantů přes zimu částečně ustane. Však by jim byla na cestách do Evropy zima a to oni nemají rádi.

Jak se díváte na chování české vlády, zejména ministra vnitra Chovance a premiéra Sobotky v těchto událostech?

Na to jsem už odpověděl v předchozích odstavcích. Jedno velké zklamání z jednání obou pánů. Asi nemají představu o islámu. Kdyby viděli to, co jednou já v hotelu v německém Frankfurtu, jak při snídani musely zůstat dvě islámské ženy sedět na zemi na chodbě a snídat samy na dlažbě, jak poslední dobytek, zatímco její „majitel“ se ládoval s ostatními hosty ranním šampaňským, sami by řekli nekompromisně dost. A to byl jen malý příklad. I když pro mne pořád stále neuvěřitelný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…