Starosta Tábora: Doufám v pud evropské sebezáchovy

27.10.2015 15:29

Jan Fišer (Tábor 2020) je přesvědčen, že Evropská unie čelí největší existenciální krizi v historii, jejíž důsledky budou bolet ještě dlouho a možná krvácet… Jak také prozradil naší redakci, město může ubytovat omezený počet lidí, kteří ale v horizontu hodin budou pokračovat dále. Nikoliv tedy natrvalo. Rozpovídal se ale i o novinkách, které radnice ve městě plánuje, a vyjádřil se k výsledkům projektu Zdravého města či k možnému vstupu nového investora do Tábora.

Starosta Tábora: Doufám v pud evropské sebezáchovy
Foto: Redakce
Popisek: starosta Tábor Jiří Fišer (Tábor 2020)

Pane starosto, s blížícím se koncem roku vás čeká schvalování rozpočtu. Máte představu, jaký bude?

Ano, mírně přebytkový, ve výši cca 935 milionů.

V jaké finanční kondici je vlastně Tábor? A z čeho plynou městu největšího zdroje příjmů?

Ve velmi slušné. Úvěrové zatížení se nezvyšuje. Zůstatek nesplacených úvěrů a půjček představuje 19,6 % celkových příjmů města a pouze 28,5 % daňových příjmů. Celé úvěrové zatížení by mohlo být splaceno z provozních přebytků rozpočtu během necelých dvou let. Výdaje na dluhovou službu města činí 27 mil. Kč, což je pouze 5,5 % daňových příjmů. Peněžní ústavy mají setrvalý zájem o spolupráci s městem, které je vnímáno jako dlouholetý solidní a důvěryhodný klient. Největší příjmy jsou predikovány daňové, cca 485 milionů.

Na co se do konce roku mohou v Táboře těšit občané?

Máte-li na mysli rok opravdu tento, pak na dodržení trendu finanční opatrnosti a spoustu kulturně společenských akcí až do adventu.

Pokud jde o rok 2016, pak z finančního pohledu nezvyšujeme ceny odvozu odpadu, vodného a stočného (mírně snižujeme paušální platby za vodoměry pro byty), nájemného v bytech. Chceme investovat do dopravních staveb včetně chodníků. Důležité investice jsou připraveny na podporu průmyslové zóny na Vožické ulici – z pohledu vytváření pracovních příležitostí. V rozpočtu máme též blokovanou rezervu na snížení předplatného v systému hromadné dopravy v průběhu roku. V pohledu společenských akcí se uskuteční všechny tradiční festivaly, patrně i v jisté obměně festival piva. Co se týká sportu, vrcholnou akcí bude mistrovství ČR v atletice s doprovodným kulturním programem.

V rámci projektu Zdravého města označili občané za největší problém nepodařenou rekonstrukci náměstí T. G. Masaryka a zákaz automobilové dopravy na Starém městě. Jak se k tomu radnice postaví?

Náměstí T. G. M – to není tak jednoznačné. Nicméně připravíme k diskusi variantu doplnění mobiliáře či jednotlivých atraktivit – nikoli však zásahy stavební. Automobilovou dopravu nelze na Starém městě zcela zakázat. Není to skanzen. Zde se podniká, chodí k lékaři, vozí se děti do škol, zásobují obchody, jezdí sem turisté i lidé na úřady či na poštu. Omezení je jistě možné, ale musíme nabídnout variantu. Tou je parkovací dům u pivovaru, pro který však chybějí politická shoda i peníze.

Na třetím místě pak skončila realizace domova se zvláštním režimem. Je to podle vás v tomto volebním období reálné? Má na to město prostředky?

Ano, je to reálné, prostředky rezervujeme.

Poté, co ve Vodňanech odmítli investora, rozhodla se dřevařská firma Holzindustrie Schweighofer přesunout do Tábora. S jakou reakcí se nabídka u obyvatel setkala a především podařilo se vám dohodnout?

Zastupitelstvo myšlenku podpořilo, ale nic víc. A rozpracovanou dispozici ještě nikdo neviděl. Takže není dál na co reagovat. Vytvoření pracovních příležitostí je pro mě prioritou, jakkoliv ruku v ruce s tím musí jít ohleduplné řešení dopravní i z pohledu životního prostředí.

Podle vašich slov by Česku nejvíce pomohlo zklidnění vnějšího geopolitického napětí. Domníváte se, že je to vzhledem k aktuálnímu mezinárodnímu dění nyní možné? Eventuálně co je podle vás nutné pro zklidnění situace udělat?

Není to možné. Musí se vzchopit Evropská unie jako celek.

Věříte, že současná politika EU či NATO dokáže zabránit ozbrojenému konfliktu?

Doufám v pud evropské sebezáchovy.

Hovoří se také o tom, že EU čelí existenciální krizi. Co vy na to? A domníváte se, že ji ustojí?

Ano, čelí jí jako nikdy před tím. Ustojí ji, ale s odřeninami, které budou ještě dlouho bolet a možná krvácet…

Jak jste se svěřil pro naše stránky počátkem roku, dlouhodobé začlenění uprchlíků do společnosti, pracovní příležitosti apod. nemůže žádné město zvládnout beze zbytku a bez pomoci státu. Co tak říkáte na nedávné vyjádření Jaroslava Kubery, který očekává, že uprchlíci budou na krku státu, který si s nimi nebude vědět rady, a tak je hodí na krk obcím. Nejprve těm s rozšířenou působností. Každá obec s rozšířenou působností dostane kvóty. Obáváte se, že by mohlo dojít k naplnění jeho slov?

Pan senátor Kubera dobře nastínil praxi státu házet nepříjemnosti na místní samosprávy. Ano, přihodit se to může, a také proto jsem již konzultoval na úrovni bezpečnostní rady naše obce s rozšířenou působností, jak se na takovou krajní situaci připravit.

Má město nějaké potenciální prostory, v nichž by mohlo dočasně uprchlíky ubytovat? Případně neuvažovali jste například po vzoru jiných měst o finanční sbírce?

Město může ubytovat omezený počet lidí, kteří v horizontu hodin budou pokračovat dále. Nezvládne ale více lidí natrvalo. Finanční sbírka jako zásadní řešení je naivní, tady by musel fungovat stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…