Starosta Veselí nad Lužnicí: Andrej Babiš by se měl zamyslet a přehodnotit svůj střet zájmů

26.05.2015 10:11

Jsem přesvědčen, že pan Babiš nevyvíjí žádnou aktivitu ve prospěch svých osobních zájmů zneužitím svého postavení. Bohužel je zřejmé, že jeho postavení v politice má vliv na jeho osobní zájmy samo o sobě, což pan Babiš možná málo doceňuje, přiznává pro ParlamentníListy.cz Ladislav Sýkora (ANO). Prozradil nám také, jak hodnotí své první měsíce ve funkci a jaké výzvy před ním stojí. A rozpovídal se i o budování sociální sítě pro znevýhodněné občany města či o plánech, které má radnice s pozemky u jezera po dokončení těžby štěrkopísku.

Starosta Veselí nad Lužnicí: Andrej Babiš by se měl zamyslet a přehodnotit svůj střet zájmů
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Veselí nad Lužnicí Ladislav Sýkora (ANO)

V komunální politice jste nováčkem a hned ve funkci starosty. Jaký pocit máte z prvního půl roku ve funkci? Neobáváte se, že jste si lidově řečeno ukousl moc velké sousto?

Těch pocitů je hodně a dost se střídají. Ale je to rozhodně velmi zajímavá a naplňující práce, i když dost náročná. Někdy mám pocit, že sotva stíhám základní povinnosti, ale když se pak zase něco podaří, tak to vyváží ten téměř každodenní tlak. Neobávám se, že bych si ukousl příliš velké sousto, protože se mohu opřít o dobré a spolehlivé spolupracovníky jak v radě, tak i na úřadě. Velmi mi pomáhá zejména místostarosta, který v této funkci je již zkušený a nějakou dobu působil i jako starosta. Navíc mě hodně podporuje manželka, co víc bych si mohl přát?

Co pro vás jako starostu bylo v prvních měsících nejtěžší?

Myslím, že to u mě bylo a je velmi podobné jako asi u všech nově zvolených starostů. Volby se konají před koncem roku a hned se musí připravit rozpočet na další rok, ukončovat hospodářský rok, finišuje se na zakázkách, které velmi často mají termín ke konci roku. Do toho má člověk pocit, že by se měl pořádně seznámit nejen s chodem úřadu a příslušnou legislativou, ale pokud možno detailněji i se všemi zřizovanými organizacemi a významnějšími firmami ve městě, měl by se vzdělávat v otázkách samosprávy, při tom všem nezapomínat na předvolební sliby a ještě mnoho jiného. V našem městě to bylo mimo jiné prověření funkčnosti a vůbec schopnosti instalovat mobilní protipovodňová opatření.

Jaká důležitá rozhodnutí jsou nyní před vámi?

Neřekl bych rozhodnutí, ale spíše výzvy. Připravujeme společně s investičním týmem značný počet investic, které je ale nejprve třeba projekčně připravit. Také máme snahu o co největší podíl dotací na financování těchto investic. K tomuto účelu zřizujeme k 1. 7. na úřadě samostatný odbor investic a dotací a již proběhlo výběrové řízení na vedoucího odboru. Osobně si ale – kromě investičních akcí a zvelebování města po stránce stavební a občanské vybavenosti – kladu za cíl usilovat o rozvoj kultury a sportu ve městě, kterých není nikdy dost. Pro účely rozšířit možnost volnočasových aktivit zejména u dospívající mládeže se aktuálně pokouším s podporou obdobně smýšlejících radních a zastupitelů odkoupit zpět pro město objekt bývalého kina, který se pro tyto účely přímo nabízí. Věřím, že myšlenka pořízení lezecké stěny, klubu pro mladé, sportoviště pro neorganizovanou mládež společně s občerstvením v jednom objektu by mohla být zajímavá pro mládež i dospělé. Možná by se zde našly i prostory pro činnost charakteru protidrogové prevence a prevence kriminality u mládeže. Ovšem prosazení tohoto úmyslu není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát.

Koaliční jednání neprobíhala ve městě úplně hladce a vítězné ČSSD se nepodařilo sestavit koalici a skončila v opozici. Podepisuje se to nějak negativně na atmosféře na radnici? Nebo se domníváte, že povolební emoce již opadly?

Dovolil bych si to zhodnotit tak, že ty největší emoce již opadly, ale stín zklamání u některých subjektů, možná spíše jedinců z těchto subjektů, je stále cítit. Myslím ale, že naprostá většina zastupitelů se již od těchto otázek dokázala oprostit a pozoruji snahu o rozumné posuzování a řešení u většiny nastolených problémů. Neshodneme se s opozicí ve všem, ale to snad ani není cílem.

Jak byste hodnotil činnost politické opozice na radnici?

Rozhodně bych nehodnotil činnost opozice jako celku negativně. V rámci koalice jsme se dohodli, že přenecháme vedení kontrolního a finančního výboru opozici, což bylo, myslím, kladně přijato a odráží se to v dobré práci nejen předsedů, ale celých výborů. Rovněž byla snaha, aby ve všech zřizovaných komisích města byly zastoupeny všechny politické subjekty bez rozdílů. I to vede k tomu, že jednání komisí se řídí hlavně zájmy občanů města, a nikoli politických subjektů.

Mezi priority nové koalice patří mimo jiné transparentnost a otevřenost radnice. Jaké konkrétní kroky plánujete pro naplnění tohoto slibu?

Začal bych tou otevřeností. Jako jeden z prvních úkolů jsem dal sám sobě zavést každý měsíc den starosty, kde se mohou občané tázat na to, co je zajímá, a podávat náměty a připomínky. Také jsem na radu bývalé vedoucí infocentra začal s pravidelným přispíváním do měsíčníku Veselsko, kde se snažím otevřeně psát o tom, co se děje na radnici, jaký mám na to pohled, co se chystá a podobně. Snažíme se též o co nejaktuálnější informovanost občanů prostřednictvím webových stránek. S tím vším souvisí transparentnost, kde mám prozatím dluh v tom, co mj. razí i hnutí ANO, a tím je volně přístupný registr smluv. Určitě mám v úmyslu jej zavést, ale v tom rychlém běhu pracovních povinností jsem se k tomu prostě ještě nedostal. Tím nemám na mysli povinně zveřejňované dokumenty, které samozřejmě zveřejňovány jsou.

Zaměřit byste se chtěli také na budování sociální sítě pro znevýhodněné občany města. Co konkrétně si pod tím představit? A jak jste nyní spokojen s nabídkou a kapacitou sociálních služeb ve městě?

Toto je velmi široká a dosti těžká otázka, na kterou bych nejraději odpovídal až později. Zatím se stále s tímto problémem spíše seznamuji, i když v některých oblastech již byly učiněny kroky ke zlepšení situace. Můj pohled na věc je ten, že nestačí pouze řešit následky onoho „znevýhodnění“, ale pochopit a v lepším případě odstranit jeho příčiny. Tak byla již na konci loňského roku například prosazena v zastupitelstvu vyhláška o zákazu provozování výherních automatů a videoloterijních terminálů na území celého města s účinností od 1. 1. 2016. Jak již bylo výše řečeno, existuje snaha o rozšíření možnosti volnočasových aktivit zejména u dospívající mládeže. Jinak v našem městě již existuje několik zařízení se zaměřením na pomoc jak sociálně slabým, tak i seniorům. Kromě domova důchodců a domů s pečovatelskou službou zde máme azylový dům, dům s chráněným bydlením Sv. Františka a dům určený pro bydlení zejména matek s dětmi. Určitě nejsou vyřešeny zdaleka všechny problémy sociálně slabých, resp. vyloučených obyvatel, ale to není problém jen našeho města. Navíc některé problémy dnes při současné legislativě snad ani nelze rozumně řešit.

Jezera u Veselí nad Lužnicí vydají poslední zásoby štěrkopísku a pak je čeká rekultivace. Máte představu, jak místo po dokončení těžby a následné rekultivaci pro občany více zatraktivnit?

Zatraktivnění místa těžby po jejím dokončení je již předmětem vlastní rekultivace. Prezentaci k tomu naleznete na stránkách našeho města, ale pro základní informaci uvedu, že v rámci rekultivace je uvažováno nejen s úpravou břehů pro možnost koupání a rybaření, ale také se zřízením dobrých přístupových cest kolem celé pískovny, v provozu budou občerstvení a parkoviště a výhledově se počítá také se zřízením další naučné stezky kolem pískovny či s instalací řady suchých WC podél pláží. Město může tomuto záměru pomoci dobrou spoluprací s vlastnickou organizací a důrazem na dodržení všech vydaných povolení.

Kandidoval jste za hnutí ANO. Čím konkrétně vás oslovilo?

Oslovil mne jasně deklarovaný úmysl pana předsedy dělat věci tak, jak se dělat mají s důrazem na boj proti zavedeným praktikám, které pokud nevedou přímo ke korupci a šlendriánu, tak je alespoň tolerují. Tento úmysl je podle mého názoru stále zřetelný.

Andrej Babiš často čelí kritice ze zneužívání svého postavení a ze střetu zájmů. Co vy na to?

Co se týče střetu zájmu, tak tam evidentně podle všech obecně přijímaných názorů má kritika pravdu. Osobně bych uvítal, kdyby pan Babiš tuto otázku zkusil znova přehodnotit. Na druhou stranu jsem přesvědčen, že pan Babiš nevyvíjí žádnou aktivitu ve prospěch svých osobních zájmů zneužitím svého postavení. Bohužel je zřejmé, že jeho postavení v politice má vliv na jeho osobní zájmy samo o sobě, což pan Babiš možná málo doceňuje. Ale jak jsem již řekl, věřím, že úmysl zneužití postavení tam není a jinak nemám dost informací k tomu posoudit, co jej k jeho postojům vede.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…