Starosta Znojma: ČSSD není na rozdíl od SPOZ stranou přátel a přátel jejich přátel

02.08.2013 16:26

Podle starosty Vlastimila Gabrhela (ČSSD) by o složení vlády měli rozhodovat občané a ne jeden občan, byť prezident. Jaký dopad ale bude mít podle něj Rusnokova vláda na preference sociální demokracie a v čem je podle jeho slov zásadní rozdíl mezi SPOZ a ČSSD? Jako starostovi se mu úspěšně daří snižovat dluh města a nedávno také radnice představila nový územní plán. Jaké jsou jeho hlavní vize? Do čeho bude město investovat a co zde nejvíce chybí? Nejen na to odpovídal pro PL.

Starosta Znojma: ČSSD není na rozdíl od SPOZ stranou přátel a přátel jejich přátel
Foto: archiv VG
Popisek: Vlastimil Gabrhel (ČSSD), starosta Znojma

Pane starosto, rozpuštění sněmovny a předčasné volby ČSSD ve sněmovně neprosadila. Již také avizovala, že by mohla svůj pokus v září zopakovat. Podporujete vy osobně postup ČSSD při řešení vládní krize, nebo byste preferoval spíše podporu Rusnokovy vlády? 

Já si myslím, že by o složení vlády měli rozhodovat občané a ne jeden občan. Byť prezident. Takže určitě podporuji snahu našeho vedení o předčasné volby. Ať občané sami posoudí, zda by se měla k vládě dostat pravice a zda by se mělo pokračovat v nesmyslném rozhazování peněz jako v případě projektu sKaret. Podle mne pravicová vláda ani občanům, ani komunální politice moc nepomohla.

Mnozí politologové také soudí, že Rusnokova vláda nejvíce uškodí sociální demokracii a naopak pro občanskou demokracii bude výhodné, pokud bude vládnout až do řádných voleb, protože se budou moci proti levicové vládě jako opozice daleko lépe vymezovat a sbírat body. Navíc delší vládnutí Rusnokova kabinetu může být nebezpečné pro sociální demokracii i kvůli tomu, že některé její osobnosti mohou odcházet k zemanovcům. Souhlasíte? Jak podle vás kauza ovlivní ČSSD a její preference?

 V zásadě s vámi souhlasím. Ovšem s mírnou výhradou v tom, že si nemyslím, že by lidé více preferovali zemanovce. Pokud lidé budou chtít po pravicových experimentech mít v zemi silnou levicovou vládu, neměli by drobit své preference. A co se týče odchodů osobností k zemanovcům, nevím, koho máte na mysli. ČSSD má daleko větší členskou základnu a personální potenciál. Je také stranou dodržující demokratické principy a ne stranou přátel a přátel jejich přátel. V tom vidím mezi ČSSD a zemanovci zásadní rozdíl. Kdo preferuje demokracii, zůstane u nás, kdo sází na kamarádšofty, může podporovat zemanovce.

Znojmo je druhým největším městem v kraji. Nedlouho po nástupu do funkce jste ale začal upozorňovat na bezhlavé investice předchozího vedení. ,,Kvůli nezodpovědnému hospodaření bývalého vedení města je Znojmo velmi blízko finančnímu kolapsu.“ Podařilo se vám rozpočet alespoň z části stabilizovat? A jak byste celkově hodnotil hospodaření města za vaší vlády?

Ano, stabilizace rozpočtu byla naší prioritou. Kvůli nehospodárné politice minulého vedení jsme šestým nejzadluženějším městem v republice, takže jsme s tím museli něco udělat. Jsem rád, že se nám podařilo hospodaření stabilizovat a držet vyrovnaný rozpočet. Díky naší nové politice a zejména díky tomu, že jsou naše výběrová řízení transparentní a otevřená, se nám daří šetřit nemalé prostředky. Také zavedení elektronických aukcí se pro nás ukázalo jako krok správným směrem.

Přispívat na přestavbu stadionu v situaci, kdy tým Znojma nebude moci hrát první ligu doma, je podle vás nyní zbytečné. Jaké investice jsou ale naopak podle vás ve městě prioritně potřeba?

Fotbalový klub pochopitelně podporujeme a budeme podporovat dál, neboť výborně reprezentují naše město po celé republice. Toto mé vyjádření se týkalo spíše toho, pokud by město mělo platit celou rekonstrukci stadionu ze svého. Jelikož jsme se ale usnesli, že financování musí být vícezdrojové, jsme ochotni přispět i na nový stadion.

Pokud bych měl ale zmínit důležité investice, které zatím ve městě chybí, pak je to určitě zkvalitnění základní dopravní infrastruktury včetně chodníků, vybudování kanalizace v městských částech Znojma a další. V letošním roce jsme se například pustili do tak důležitých projektů, jakými jsou rekonstrukce základních a mateřských škol. Tam šly letos rekordní investice ve výši 35 milionů korun. Rovněž se nám povedlo letos dokončit dostavbu nového pavilonu domova pro seniory, na který zdejší senioři už několik let čekali. Jak vidíte, těch důležitých a prioritních projektů je několik.

Okres Znojmo patří v Jihomoravském kraji dlouhodobě k městům s nejvyšší nezaměstnaností. Jaká je aktuálně nezaměstnanost ve Znojmě? A jak se vy osobně snažíte podpořit vznik nových pracovních míst?

Aktuální nezaměstnanost ve Znojmě je devět procent. Boj s nezaměstnaností musí být pochopitelně jednou z priorit naší radnice. Na podzim loňského roku jsme rozjeli projekt Kolumbus, který má za cíl pomáhat objevovat nová pracovní místa ve Znojmě. Tento projekt stojí na sedmi pilířích. Cílí jak na zaměstnavatele a podnikatele, tak na studenty, absolventy i nezaměstnané. Zaměstnavatelům nabízíme například bezplatnou inzerci práce v radničních Znojemských LISTECH a monitorujeme rovněž pracovní trh v sousedním Rakousku, kde pravidelně informujeme o volných pracovních pozicích. Studentům a absolventům například proplácíme úspěšně složené jazykové certifikáty a pro začínající podnikatele jsme otevřeli podnikatelský inkubátor. Pracujeme také na tom, abychom do Znojma nalákali nové investory a firmy. Jako úspěch bych si dovolil jmenovat firmu Šikolové, s. r. o., která zaměstnává těžko uplatnitelné lidi na trhu práce a chystá se vybudovat novou halu pro padesát zaměstnanců.

Neobáváte se i v souvislosti s vysokou nezaměstnaností eskalace sociálního napětí ve městě či například zvýšení kriminality? A jak se snažíte těmto problémům předcházet?

Všem těmto jevům, o kterých mluvíte, se právě snažíme bránit tím, že chceme pomoci lidem bez práce si své zaměstnání najít a zároveň motivovat ty, které ještě na pracovním trhu nejsou, aby se na něm uchytili. Teď mám na mysli náš podnikatelský inkubátor. Na druhou stranu nebereme bezpečnost ve městě na lehkou váhu. Ba naopak. Připravujeme novou koncepci bezpečnosti ve městě, která bude založena na zvýšení počtu strážníků městské policie a na zvýšení počtu kamerových bodů ve městě. To znamená, že se kriminalitě snažíme nejen předcházet, ale také ji řešíme.

Město nedávno představilo nový územní plán. Jaké jsou hlavní vize? Obyvatelé chválí zejména podporu turismu. Můžete být konkrétnější? A na co byste pozval občany do Znojma nyní, během prázdnin?

Náš územní plán vychází z myšlenky, že chceme být turistickým centrem pro Jihomoravský kraj a severní část Dolního Rakouska. Znojmo jako historické město s přímou vazbou na Národní park Podyjí a vinařskou tradici má velké předpoklady k rozvoji cestovního ruchu a vinařské turistiky. Důležité pochopitelně je, abychom si zachovali vlastní identitu. Proto je území městské památkové rezervace i národního parku důsledně chráněno přísně nastavenými podmínkami využití těchto území. Vedle ochrany těchto území jsme se zaměřili na oblasti, které je možné rozvinout. Územní plán vytváří podmínky pro turistické zatraktivnění města a rozšíření sportovní nabídky pro návštěvníky. V plánu je také vybudování sítě cyklostezek s napojením na sousední Rakousko nebo využití městských částí jako Načeratice nebo Derfilice pro účely agrosturistiky.

A na co bych pozval návštěvníky do Znojma během prázdnin? V prvé řadě bych všechny rád pozval do Znojma nejen o prázdninách. Znojmo je krásné historické město s výborným vínem a s krásným okolím v podobě Národního parku Podyjí. V létě se nabízí ochutnávka vína přímo v centru města v Karolininých sadech nebo na vrcholu Vlkovy věže. V srpnu Znojmo ožije divadlem a nabídne spoustu zajímavých divadelních představení v šapitó přímo na Horním náměstí. Ke konci prázdnin tu přivítáme hudebníka Jarka Nohavicu a po prázdninách se už všichni budeme těšit na vinobraní. Letos připadá na druhý zářijový víkend. Ale jak říkám, ve Znojmě je krásně za každého ročního období. Kdo tedy nestihne přijet v létě, může přijet na podzim do podzemí vyzkoušet zbrusu nové adrenalinové trasy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…