Starostka Valašských Klobouk: Nejtěžší je pro mě vyrovnat se s neoprávněnou kritikou

15.07.2015 14:07

Mám za sebou nejnáročnější období, které s přechodem do politiky souvisí, říká pro ParlamentníListy.cz Eliška Olšáková (Kandidátka mladých). Vypořádat se musela nejen s běžnou povolební agendou, ale také s dopady výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Sama je přesvědčena, že kraj a stát udělaly dosud maximum. Kdo je ale podle ní za výbuchy odpovědný? Nejen to zajímalo naši redakci. Prozradila nám také, jak bude chtít zastavit odchod mladých lidí z města, a pozvala nás na třetí ročník Klobouckého kulturního léta.

Starostka Valašských Klobouk: Nejtěžší je pro mě vyrovnat se s neoprávněnou kritikou
Foto: archiv starostky
Popisek: Starostka Města Valašské Klobouky Mgr. Eliška Olšáková

Ačkoliv jste nebyla lídrem kandidátky a ani ve volbách jste nezískala největší počet hlasů, od listopadu loňského roku vedete úřad ve Valašských Kloboukách. Co mělo na vaše zvolení největší vliv a nelitujete svého rozhodnutí? Jak byste zhodnotila první měsíce ve funkci?

V komunálních volbách jsem skončila s druhým nejvyšším počtem hlasů a k mému zvolení přispěly dohody a koaliční povolební vyjednávání, což je při našem volebním systému věc obvyklá.

Svého rozhodnutí nelituji, jsem za tuto práci vděčná, považuji to za výzvu a přistupuji k ní s respektem a odpovědností. Jak hodnotím první měsíce? Nevím, zda to není troufalost, ale podle mého mám za sebou nejnáročnější období, které s přechodem do politiky souvisí – koaliční vyjednávání, výbuch muničního skladu ve Vrběticích, sestavování rozpočtu, příprava a vedení zastupitelstva, veřejné vystupování a podobně. Věřím, že teď už bude jen líp.

Co je pro vás v nové úloze nejnáročnější?

Pro mě osobně je to vyrovnat se s neoprávněnou kritikou, která se váže k minulému období a k neznalosti faktů.

Město leží v těsné blízkosti Vrbětic, kde koncem uplynulého roku vybuchl muniční sklad. Jak výbuch a nynější vyklízení munice ovlivňují život ve Valašských Kloboukách? A především jak byste hodnotila celé zvládnutí situace ze strany kraje a vlády?

Vzhledem k tomu, že naše město nesousedí přímo s muničním skladem, se nás vyskladňování přímo netýká. Městský úřad Valašské Klobouky je úřadem obce s rozšířenou působností, což znamená, že zde zasedal krizový štáb, zapojili jsme se do evakuace obcí Vlachovice a Vrbětice. To, že druhý výbuch muničního skladu byl měsíc po mém zvolení (3. 12. 2014), ovlivnilo i můj nástup. Byla to doba velmi náročná jak časově, tak emočně. Ve Valašských Kloboukách v těch dnech probíhal Valašský mikulášský jarmek, tradiční kulturní akce, kdy do města přijíždí více než patnáct tisíc lidí, a v přilehlých obcích Vlachovice, Vrbětice a Lipová se přitom řešila evakuace kvůli likvidaci dělostřeleckého granátu zaklíněného do střechy jednoho ze skladů. To se vám jako představiteli obce vybaví všelijaké myšlenky.

Jak byla zvládnuta situace ze strany kraje a vlády? Když se na to dívám s odstupem času, bez emocí, mohu říct, že jak kraj, který svolal bezprostředně zasedání bezpečnostní rady, tak vláda, jejíž představitelé přijeli na místo samé, dělali, co bylo v jejich silách. I pro ně byla vzniklá situace nepřehledná a ojedinělá. Velmi si vážím práce integrovaného záchranného systému, jenž byl v akci od prvního okamžiku, a práce pyrotechniků, kteří nasazovali a dosud nasazují životy, aby vyčistili to, co napáchali jiní. I v těchto dnech jsou starostové obcí informováni prostřednictvím SMS o každodenní činnosti, tj. o vyskladňování a vývozu munice.

Kdo je podle vás za celou situaci odpovědný?

Legislativa ČR, která umožnila soukromým firmám skladovat a obchodovat s municí bez řádných kontrol a dozoru.

Nedomníváte se, že se u nás problémy často řeší až za pět minut dvanáct, ne-li poté, co dvanáctá odbije a dojde k nějaké tragédii? A je podle vás na vině chyba jednotlivců, nebo je problém v celém systému? 

Chybu je nutné hledat v celém systému, který, jak všichni věříme, se zpřísňuje a napravuje. 

Starostkou jste se stala za kandidátku mladých. Co nyní budete ze své pozice chtít pro mladé lidi ve městě udělat, tak aby neměli potřebu se stěhovat jinam?

S odchodem mladých lidí do velkých měst za prací se potýkají všechna menší města a obce. Ve volebním programu máme mimo jiné přípravu lokality pro bytovou rodinnou výstavbu, propojení nově vzniklé části cyklostezky na okolní obce v rámci mezinárodního projektu Bečva – Vlára – Váh, plánuje se rekonstrukce koupaliště a sauny. To je zázemí pro dobré žití, ale stěžejní je zaměstnání. V našem regionu působí asi deset významných zaměstnavatelů, část lidí odjíždí za prací do vzdálenějšího Zlína, Vsetína. Nezaměstnanost je v současné době kolem 5,9 %, což je pozitivní.

Také se nám podařilo zapojit mladé lidi do práce v komisích rady města a poprvé také mají „mladí“ v zastupitelstvu pět křesel. Byla to vítězná strana, tzn., že tito lidé se spolupodílejí na rozvoji našeho města. Věřím, že je důvod, proč zůstat bydlet v našem městě.

A co podpora mladistvých? Jste spokojena s nabídkami a možnostmi, které ve městě mají? Mám na mysli například nabídku volnočasových aktivit.

Děti mohou využít rozmanité nabídky kroužků v domě dětí a mládeže, výborné výsledky mají žáci základní umělecké školy, několik let ve městě funguje nízkoprahové zařízení. Jsou zde víceúčelové hřiště u základní školy, fotbalový stadion a nově otevřený úsek cyklostezky. Velké oblibě se těší i folklórní soubory a cimbálové muziky apod. K dalším činnostem je možné zařadit návštěvu digitalizovaného kina nebo knihovny. Co nám chybí, je zázemí pro zimní sporty, větší vyžití areálu koupaliště, resp. jeho celková revitalizace, také nějaké kluby pro náctileté, zkušebna a často taky potřebná motivace dostat mládež od počítačů a televizí.

Na co byste do města pozvala čtenáře, kteří zejména v letních měsících hledají typy pro své výlety či dovolené?

Nadcházející letní měsíce ve Valašských Kloboukách budou kultuře přímo zasvěcené! V rámci Klobouckého kulturního léta se mohou místní i přespolní těšit na koncerty kapel, promítání filmů na nádvoří podnikatelského centra, výstavy v galeriích, ale i filmová představení v nově digitalizovaném kině. Od 14. do 16. srpna se u nás koná Mezinárodní hudební a folklórní festival Setkání muzikantů v Bílých Karpatech, během něhož vystoupí desítky českých, moravských a slovenských dechových hudeb, cimbálových muzik a folklórních souborů a pozvání přijali také zahraniční hosté. Zajímavým turistickým cílem je rozhledna na Královci, k níž vás dovede naučná stezka. Projet se můžete po první části cyklostezky řeky Klobučky až k ekoparku na Trhovisku, v jehož sousedství vzniká malý valašský skanzen se salaší a kapličkou sv. Prokopa. V nedalekém okolí Valašských Klobouk pak můžete navštívit hrad Brumov, stálou expozici betléma v Horní Lidči nebo také Envicentrum Pro krajinu ve Vysokém Poli. Na jižním Valašsku se určitě nudit nebudete.

Kriminalita je na Valašsku na vzestupu. Radnice na to reagovala posílením současných dvou strážníků městské policie o tři asistenty prevence kriminality. Ti mají ale přece jen oproti městské policii pravomoce dosti omezené. Neuvažujete tak i o navýšení městských strážníků? A co investice do kamerového systému?

Zastupitelstvo města schválilo navrženou koncepci na období jednoho roku a ve skutečnosti máme asistenty prevence kriminality (APK) jen dva. Jde o projekt úřadu práce, kdy jsou APK přijati na dobu jednoho roku a jejich plat je hrazen úřadem práce. Pravomoce jsou omezené, proto je prací asistenta monitorování drobného přestupkového jednání, dohled na přechody u škol, roznos městské pošty a také dohled na chodbách úřadu práce, kde občas dochází k agresivnímu chování klienta. Zatím se spolupráce s APK osvědčila, víme o nefunkčních prvcích na dětských hřištích, o počtu aut bez parkovacího lístku, na což reaguje následně strážník, o polámaných větvích na cyklostezce, rozbitých nebo přeplněných koších apod., zkrátka upozorňují na nepravosti, které zjistí při obchůzkách jednotlivých částí města. Po uplynutí jednoho roku situaci vyhodnotím a předložím zastupitelstvu města návrh na opatření. Jedním z nich může být i navýšení počtu městských strážníků. Kamerový systém město má, monitorujeme náměstí, a proto je nutné dohled nad ostatními částmi města doplnit terénním monitorováním právě prostřednictvím APK.

Radnice neuspěla s požadavkem, aby kraj navýšil kapacitu gymnázia. Čím to kraj zdůvodnili a jaký vliv to bude mít pro studenty a potažmo i na město?

Neotevření gymnaziální třídy bylo odůvodněno celkovou strukturou středního vzdělávání v kraji, což je podpora odborného školství. Protože jsem založením optimista, věřím, že toto stanovisko se týká jen roku 2015/2016. Situace se studentů dotýká velmi výrazně, protože kvůli malé kapacitě nabízeného gymnaziálního studijního programu jsou nuceni vydat se za vzděláním na jiné výběrové školy do jiných měst. Nezanedbatelný negativní vliv to má ovšem na naše město. Pokud tito mladí odejdou studovat jinam, jen v ojedinělých případech se vracejí a mají k rodnému místu natolik silný vztah, aby zde zakládali rodiny, budovali kariéru, pracovali a žili. Město tak přichází o mladou generaci, o aktéry veřejného dění, o tvůrčí a energický potenciál mladých, o jejich spolupráci na veřejném životě i aktivitách místních spolků, ale v reálném pohledu i například o návštěvníky knihovny, místního kina, společenských akcí a v neposlední řadě i o obyvatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…