Šťastný chce prosadit úplný zákaz kouření v restauracích

05.08.2012 7:35

Do dokonce letošního roku dorazí do Poslanecké sněmovny návrh na úplný zákaz kouření v restauracích od roku 2014. Návrh, který připravuje poslanec ODS Boris Šťastný možná dostanou zákonodárci už v říjnu.

Šťastný chce prosadit úplný zákaz kouření v restauracích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Popelník s vykouřenými cigaretami

Předloha novely má podle Šťastného podporu ministra zdravotnictví Leoše Hegera i premiéra Petra Nečase. Ministerstvo zdravotnictví ale novelu připravuje v několika variantách. "Návrh změny zákona 379 na ochranu nekuřáků je dokončován ve spolupráci ministerstva zdravotnictví a mne a bude předložen ke konci tohoto roku, s největší pravděpodobností na začátku čtvrtého čtvrtletí," řekl Šťastný.

Nepomůže ani elektronická cigareta
 
Hegerův úřad připravuje návrh v různých variantách, od úplného zákazu až po rozličné kompromisy. Spočívaly by například ve stavebně oddělených prostorách, nebo v zákazu elektronických cigaret tam, kde bude zakázáno kouřit.
 
"Několik variant připravujeme proto, že očekáváme poměrně velkou a nelehkou diskusi," řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Zároveň potvrdil, že návrh novely v několika variantách připraví ministerstvo v průběhu podzimu.
 
Šťastný kompromisy odmítá
 
Boris Šťastný ale ještě s ministerstvem chce jednat, neboť trvá na jednoznačném zákazu. Stát by podle jeho slov neměl podnikat protikuřácké kroky, ale kroky na ochranu nekuřáků.
 
"Je svobodným rozhodnutím člověka, jestli kouří, nebo nekouří. My se ale musíme snažit chránit nekuřáky," řekl poslanec. Svoje stanovisko zdůvodnil tvrzením, že pokud stát povolil výrobu, dovoz a prodej tabákových výrobků, je  povinen zajišťovat, aby nekuřákům nikdo neničil zdraví.  
 
Šťastný už minulém období prosazoval úplný zákaz kouření v restauracích a barech. Sněmovna pak přijala novelu zákona. Majitelé podniků musí svá zařízení označovat, zda jsou kuřácká, nekuřácká nebo zda nabízejí oddělený prostor pro nekuřáky.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…